Statele Unite investesc 65 de milioane de dolari pentru crearea unei interfețe creier-computer de mici dimensiuni, care să funcționeze în ambele direcții

Statele Unite investesc 65 de milioane de dolari pentru crearea unei interfețe creier-computer de mici dimensiuni, care să funcționeze în ambele direcții
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 11 iul 2017

Guvernul american, prin agenția DARPA, a alocat 65 de milioane de dolari unui program care are ca scop crearea unui interfețe între computer și creierul uman care dă ducă la comunicarea în ambele sensuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) este o agenție guvernamentală al cărei scop oficial este acela de a dezvolta tehnologii pentru apărarea țării. O tehnologie luată în calcul în acest sens pare să fie și conectarea creierului uman la computer în scopul comunicării directe dintre cele două.

În cadrul programului care se va desfășura pe patru ani au fost cooptate cinci grupuri academice și o companie privată: Universitatea din California, Laboratorul John B. Pierce, Fundația Voir et Entendre, Universitatea Columbia, Universitatea Brown și Paradromics Inc.

Cei de la Universitatea Brown, conduși de doctorul Arto Nurmikko, vor lucra la o interfață care va conecta o rețea neuronală artificială la cortexul cerebral. Senzorii care vor face conexiunea vor permite comunicarea în timp real dintre cele două entități și, speră cercetătorii, vor ajuta la înțelegerea modului în care creierul uman procesează și decodează vorbirea.

ANCOM: Numărul conexiunilor afectate anul trecut de incidente majore s-a dublat față de 2015, până la 12,2 milioane CITEȘTE ȘI ANCOM: Numărul conexiunilor afectate anul trecut de incidente majore s-a dublat față de 2015, până la 12,2 milioane

Din cei șase parteneri aleși de DARPA, patru se vor concentra pe procesele creierului responsabile de percepția vizuală, iar două se vor ocupa de înțelegerea legăturii creierului cu văzul și vorbirea.

La finalul programului, Guvernul American vrea să obțină un implant neuronal de mare rezoluție, care să poată intercepta simultan semnale electrice de la peste un milion de neuroni.

Dispozitivul avut în vedere trebuie să poată primi și transmite semnale între creier și computer și să fie suficient de mic pentru a putea fi purtat cu ușurință – să nu fie mai mare de două monede de 5 cenți, cum s-au exprimat oficialii guvernamentali.

Posibilele aplicații practice pe care o astfel de tehnologie le poate avea variază de la tratarea traumelor cerebrale la folosirea calculatoarelor folosind doar gândurile. Însă, ca orice agenție guvernamentală care se respectă, DARPA trebuie să aibă în vedere și alte aplicații pe care nu le face publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
creier
neuroni
computer
darpa