SUA încheie cazul antitrust împotriva Google cu un proces istoric

SUA încheie cazul antitrust împotriva Google cu un proces istoric
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2023

Guvernul SUA a prezentat principalele argumente împotriva Google, compania Alphabet, încheind faza probatorie a unei bătălii judiciare în care a acuzat liderul căutărilor online că a încălcat legislația antitrust pentru a se menține în top, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cadrul procesului, care a început la 12 septembrie, Departamentul de Justiție a încercat să demonstreze că Google a creat un monopol și că a abuzat în mod ilegal de puterea sa pentru a-și favoriza rezultatele financiare, scrie Hotnews.ro.

DOCUMENT Dezvăluire - Cum a intrat Blue Air în insolvență CITEȘTE ȘI DOCUMENT Dezvăluire - Cum a intrat Blue Air în insolvență

Judecătorul Amit Mehta, de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Columbia, a declarat că este indecis în privința hotărârii pe care o va lua. „Habar nu am ce voi face”, a declarat el după ce a stabilit pledoariile finale pentru începutul lunii mai.

Acest caz, intentat de administrația Trump, a fost primul din cele patru care au ca scop sancționarea liderilor din domeniul tehnologiei.

Al doilea, împotriva Meta, a fost depus tot în timpul administrației Trump, în timp ce autoritățile antitrust ale lui Biden au venit cu un al doilea caz împotriva Google, precum și unul împotriva Amazon.com.

Google vs. Bing

Profesorul de economie de la MIT Michael Whinston, ultimul martor al guvernului în ultima zi a fazei probatorii, a atins punctele culminante ale cazului guvernului.

El nu a fost de acord cu Google că trebuie să concureze cu Microsoft pentru a fi preinstalat exclusiv pe smartphone-uri. Plățile efectuate de Google către Apple și alții, în valoare totală de 26,3 miliarde de dolari în 2021, au fost în esență profituri de monopol plătite distribuitorilor, a spus el.

„Google a făcut mult profit din aceste contracte”, a spus el.

FOTO O nouă companie aeriană intră în România CITEȘTE ȘI FOTO O nouă companie aeriană intră în România

Alphabet a raportat un profit net de 19,69 miliarde de dolari pentru perioada iulie-septembrie, în creștere față de 13,91 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut. Veniturile au totalizat 76,69 miliarde de dolari pentru acest trimestru.

Whinston a declarat că Google are puterea de piață pentru a crește tarifele pentru anunțuri fără a pierde publicitate, citând experimentele companiei. „De fiecare dată, au descoperit că majorarea prețurilor este profitabilă”, a spus el.

Whinston a argumentat că cota de piață de aproape 90% deținută de Google în SUA înseamnă că aceasta are puține stimulente pentru a îmbunătăți calitatea.

„Când nu există o amenințare competitivă, nu fac această investiție. Iar calitatea este mai slabă”, a declarat Whinston.

John Schmidtlein, un avocat al Google, a reiterat, de asemenea, una dintre principalele apărări ale Google pe parcursul procesului - că plățile au fost acorduri legale de împărțire a veniturilor care au rezultat din concurență și au avut ca scop să se asigure că operatorii de telefonie mobilă și producătorii de smartphone-uri fac actualizări corespunzătoare și păstrează datele utilizatorilor în siguranță.

De asemenea, el a subliniat că Google este popular datorită calității sale. El a indicat recenziile unor smartphone-uri precum Samsung Fascinate care arată că consumatorii au fost nemulțumiți atunci când Bing de la Microsoft a fost motorul de căutare implicit al telefonului.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
google
proces