Tien Tzuo, CEO din Silicon Valley: Tehnologia distruge tot mai multe locuri de muncă

Tien Tzuo, CEO din Silicon Valley: Tehnologia distruge tot mai multe locuri de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2016

Lumea se apropie de o criză a pieței muncii provocată de tehnologie, tendință care a contribuit la victoria surprinzătoare în alegeri a lui Donald Trump în SUA, avertizează Tien Tzuo, co-fondator și director general al companiei IT Zuora, evaluată la 1 miliard de dolari, relatează Business Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Tehnologia schimbă forța de muncă, schimbă piața muncii”, a afirmat recent Tzuo într-un interviu acordat la Londra.

Forumul Economic Mondial consideră că lumea traversează în prezent a patra revoluție industrială, determinată de dezvoltarea roboților și a inteligenței artificiale, care automatizează tot mai multe slujbe, scrie News.ro.

Organizația estimează că aceste tendințe vor distruge 5 milioane de locuri de muncă până în 2020.

”Sun mai puține locuri de muncă în producție. Vorbiți despre a patra revoluție industrială. Tot mai multe locuri de muncă vor deveni depășite, într-un ritm tot mai rapid. Forța de muncă nu este capabilă să țină pasul în privința locațiilor și a competențelor”, a avertizat omul de afaceri.

Aproximativ 57% din locurile de muncă din statele membre ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare riscă să fie automatizare, potrivit unei cercetări efectuate de Citi și Oxford University. Studiul a arătat că, spre deosebire de progresele anterioare majore ale tehnologiei, dezvoltarea informaticii distruge mai multe locuri de muncă decât creează.

Analiză: Companiile vor avea obligații noi din 2017 privind prețurile de transfer. Cum trebuie să se pregătească CITEȘTE ȘI Analiză: Companiile vor avea obligații noi din 2017 privind prețurile de transfer. Cum trebuie să se pregătească

”Dacă nu rezolvăm problema locurilor de muncă va fi o categorie a populației care ne va împiedica să evoluăm, pentru că societatea trebuie să rezolve aceste probleme”, a spus șeful Zuora.

Tzuo nu este singurul care avertizează în privința impactului tehnologiei asupra pieței muncii.

Lordul Adair Turner, fost vicepreședinte al Merrill Lynch Europe și fost șef al autorității de supraveghere financiară din Marea Britanie, a declarat la începutul acestei luni că lumea s-ar putea afla într-un moment de răscruce al capitalismului, din cauza naturii fundamentale a tehnologiei.

Directorul general al BT, Gavin Patterson, a avertizat la rândul său în legătură cu schimbările care au loc pe piața mondială a muncii.

”Este destul de posibil ca 80% dintre locurile de muncă actuale să nu mai existe în viitor”, a spus Patterson.

Tzuo, care a lucrat la Saleforces înainte de a înființa Zuora, a legat victoria șocantă a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA de tendința de pe piața muncii determinată de tehnologie.

”Oamenii trec de la slujbe în producție, plătite cu 50 de dolari pe oră, pentru că sunt membri de sindicat, la unele plătite cu 12 dolari pe oră la Walmart sau Starbucks. Asta nu merge! Oamenii acuză comerțul și imigrația, dar nu este asta. Imigrația nu lasă oamenii fără locuri de muncă. Comerțul din SUA s-a contractat de fapt în ultimii 4-5 ani. Dacă totul este un serviciu, ce este de tranzacționat?”, se întreabă Tzuo.

În privința votanților lui Trump, omul de afaceri a spus că nu toți sunt rasiști sau sexiști, problema principală fiind că au nevoie de un viitor.

”Tendința de globalizare este inevitabilă. Ar putea fi unele suișuri și coborâșuri, dar nu este ca un pendul. Trebuie să rezolvăm unele probleme sociale”, a continuat el.

Zuora, cu sediul în California, furnizează softuri care permit companiilor să accepte cu ușurință abonați.

Fondată în 2007, compania s-a dezvoltat odată cu așa-numita economie la cerere, care include servicii precum cele oferite de Uber, Deliveroo, Netflix și industria cloud.

Zuora procesează tranzacții în valoare de circa 35 de miiarde de dolari pentru peste 800 de clienți din întreaga lume, având 600 de angajați.

Compania a atras finanțare privată de peste 240 de milioane de dolari, fiind evaluată la peste 1 miliard de dolari.

Tzuo nu crede că alegerea lui Trump va dăuna economiei din Silicon Valley, chiar dacă magnatul a promis să îi protejeze pe cei afectați de tendințele tehnologiei și imigrație.

Șeful Zuora a făcut declarațiile la o conferință organizată la Londra săptămâna trecută. Marea Britanie este o piață importantă pentru Zuora, iart Tzuo a spus că Brexitul creează multe probleme pentru companie, dar că pe termen scurt nu își va schimba strategia.

viewscnt
Afla mai multe despre
tien tzuo
zuora