Traficul de date mobile în Europa se va tripla până în 2028

Traficul de date mobile în Europa se va tripla până în 2028
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2023

Traficul de date mobile în Europa se va tripla până în 2028, stimulat de adoptarea 5G și migrația spre 4G, care continuă să pună presiuni asupra operatorilor să facă investiții în rețele, a estimat Asociația Mondială a Operatorilor (GSMA), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

GSMA, care aduce laolaltă peste 1.000 de operatori de telefonie mobilă și firme, susține că abonații la 5G sunt interesați de adăugarea de servicii în bandă largă și conținut la contractele lor de telefonie mobilă, pe măsură ce crește cererea de jocuri de calitate ridicată, realitate extinsă și conținut video, scrie Agerpres.

Trencadis, cu Frank Timiș în acționariat, bifează un nou record de afaceri și deschide un birou la Bruxelles. CEO: Luăm în calcul listarea la bursă CITEȘTE ȘI Trencadis, cu Frank Timiș în acționariat, bifează un nou record de afaceri și deschide un birou la Bruxelles. CEO: Luăm în calcul listarea la bursă

Potrivit estimărilor GSMA, în Europa Occidentală traficul de date pe smartphone va crește până la 56 de Gigabytes (GB) pe lună în 2028, comparativ cu 20 de GB anul trecut. În Europa Centrală și de Est va crește până la 37 GB pe lună în 2028, de la 14 GB pe lună în 2022.

În raportul său anual, GSMA precizează că avansul cererii pentru trafic de date pe smartphone îi va obliga pe operatori să continuă să investească în rețelele lor mobile. Aceștia sunt așteptați să cheltuie mai mult de 198 de miliarde de euro până în 2030 pentru a-și moderniza rețelele.

Grupurile europene de telecomunicații, inclusiv Orange, Telefonica și Telecom Italia, cer de mai mulți ani ca giganții din tehnologie, precum Alphabet, Meta, Netflix, Microsoft și Amazon, să contribuie și ei la introducerea 5G și Internetului în bandă largă, pentru că ei sunt responsabili de o mare parte din traficul pe Internet. Însă, cel mai probabil vor trebui să aștepte până în 2025, pentru ca următoarea Comisie Europeană să decidă dacă va propune reguli în acest sens, au declarat în luna octombrie mai multe surse pentru Reuters.

"Suntem încurajați să vedem că decidenții europeni se trezesc acum la realitate și examinează posibilitatea unor schimbări semnificative de politică în domenii precum consolidare, armonizarea spectrului și crearea unor modele echitabile de investiții pentru infrastructură", a declarat președintele pentru Europa de la GSMA, Daniel Pataki.

Peste 460 de milioane de europeni, sau 85% din populația continentului, erau conectați la internet mobil în 2022, potrivit GSMA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
telefon
date mobile