Traficul de internet fix, în creștere cu 51%, în 2020. Veniturile sectorului telecom s-au majorat cu 1%

Traficul de internet fix, în creștere cu 51%, în 2020. Veniturile sectorului telecom s-au majorat cu 1%
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2021

Traficul de internet fix din România a înregistrat, anul trecut, o creștere cu 51%, în timp ce, în cazul internetului mobil, s-a consemnat un salt de 30%, pe o piață telecom în care veniturile s-au majorat cu 1%, de la an la an, arată datele statistice publicate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit sursei citate, la nivel național, existau 5,7 milioane de conexiuni la internet fix, la sfârșitul anului 2020, în creștere anuală cu 8%. Din numărul total de conexiuni, 4,5 milioane (aproape 80%) reprezentau conexiuni de foarte mare viteză (peste 100 Mbps), scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

În marja creșterii cu 51% a traficului total de internet fix, raportată în 2020, traficul mediu lunar de internet fix/locuitor a fost de 44 GB/lună.

La nivel național, în medie, șapte din zece gospodării dețin o conexiune de internet fix, iar împărțit pe segmente acest lucru se traduce astfel: opt din zece gospodării urbane și șase din zece gospodării rurale. Pe parcursul anului trecut, acest decalaj s-a redus, ritmul de creștere al numărului de conexiuni din rural (+16%) fiind mult peste cel din urban (+4%).

În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului anterior, RCS&RDS avea o cotă de piață de 59%, Grupul Telekom - de 19%, iar ceilalți furnizori însumau 22% din total piață.

Pe secțiunea de internet mobil, datele ANCOM relevă faptul că, la 31 decembrie 2020, existau în România 20,4 milioane de conexiuni active, mai multe cu 3% comparativ cu intervalul similar din 2019. Din totalul conexiunilor de internet mobil înregistrate la nivel național, două treimi (13,6 milioane) erau conexiuni 4G sau 5G (+13%).

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Traficul total de internet mobil a crescut cu 30% față de 2019, astfel că traficul mediu a ajuns la 4,9 GB/lună/locuitor. În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone - de 25%, în timp ce restul furnizori dețineau, cumulat, o pondere de 36%.

Statistica ANCOM evidențiază, totodată, că, în România, erau consemnate 22,6 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă, dintre care 60% pe bază de abonament și 40% pe bază de cartele preplătite.

De asemenea, numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere anuală de 6%, în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 3%, În acest context, numărul total de cartele SIM active a înregistrat o ușoară scădere de 0,3%.

În 2020, traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de către un locuitor a fost de cinci ore și opt minute/lună, respectiv de 30 SMS-uri/lună, iar traficul total de voce a avut o creștere anuală de 8%.

În perioada analizată, în funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul anului trecut, Orange deținea o cotă de piață de 38%, urmată de Vodafone (30%) și ceilalți furnizori (32%).

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Numărul de linii de acces de telefonie fixă a continuat să scadă pe parcursul anului 2020, ajungând la 3 milioane (-10%), însă traficul de voce a avut prima creștere anuală (+7%) după mulți ani de scădere, notează arbitrul pieței locale de telecomunicații. Pe segmentul de telefonie fixă, primul loc în funcție de numărul de abonați a fost preluat de RCS&RDS, cu o cotă de piață de 39%, urmat de Grupul Telekom cu 38%.

Cât privește zona de televiziune, anul trecut, existau 7,8 milioane de abonamente la servicii TV, dintre care 5,8 milioane erau abonamente prin cablu. În funcție de numărul de abonați de la sfârșitul anului 2020, RCS&RDS deținea o cotă de piață de 61%, în timp ce Grupul Telekom avea 15%, iar ceilalți furnizori însumau 24%.

La capitolul venituri, sectorul telecom a consemnat o ușoară creștere anuală, de 1%, până la valoarea de 16,7 miliarde de lei (peste 3,4 miliarde de euro), cu o pondere în PIB de 1,6%.

În acest sens, telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor din piață, Internetul (fix și mobil) 31%, segmentul de retransmisie a programelor TV - o pondere de 14%, celelalte servicii însumând 16%.

Venitul lunar din sectorul telecom a fost, în medie, de 72 lei/locuitor, cu un leu mai mult decât media din 2019.

Piața muncii se activează - de 3 ori mai mulți candidați contactați de către companii. Nou record al aplicărilor pentru joburi remote CITEȘTE ȘI Piața muncii se activează - de 3 ori mai mulți candidați contactați de către companii. Nou record al aplicărilor pentru joburi remote

În funcție de veniturile obținute în cursul anului trecut, Orange avea o cotă de piață de 25%, Vodafone și Grupul Telekom - câte 24%, iar ceilalți furnizori - o cotă totală de 26%.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2020 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către Autoritate valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
internet