UE și Londra îl somează pe Zuckerberg să se explice în scandalul Facebook

UE și Londra îl somează pe Zuckerberg să se explice în scandalul Facebook
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2018

Comisia Europeană (CE) și o comisie parlamentară britanică l-au somat marți pe CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg să se explice cu privire la divulgarea de date aflate în centrul celui mai grav scandal din istoria rețelei de socializare, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În pofida scuzelor pe care le-a prezentat la 21 martie, Facebook nu a reușit să oprească polemica pe tema protecției deficitare a datelor personale. Potrivit unor avertizori de integritate, datele a 50 de milioane de utilizatori colectate de Facebook au ajuns la întreprinderea britanică Cambridge Analytica, scrie News.ro.

Comisia parlamentară britanică în domeniul digital și-a reiterat marți dorința de a-l audia pe Mark Zuckerberg ”în persoană”, eventual prin videoconferință.

Mark Zuckerberg a refuzat să intervină el însuși și intenționează să-l delege pe unul dintre adjuncții săi să fie audiat, i-a scris reprezentanta Facebook însărcinată cu politica publică Rebecca Stimson președintele Comisiei Damian Collins.

Portabilitatea în februarie: minus la toți operatorii mobili, mai accentuat la RCS&RDS CITEȘTE ȘI Portabilitatea în februarie: minus la toți operatorii mobili, mai accentuat la RCS&RDS

Însă acesta din urmă a insistat ca Zuckerberg să se explice el însuși, ”având în vedere gravitatea acuzațiilor formulate în legătură cu accesul și utilizarea datelor utilizatorilor Facebook”.

Comisia l-a audiat marți pe avertizorul de integritate Christopher Wylie, un fost angajat al SCL, firma mamă a Cambridge Analytica.

Wylie a explicat că această companie și AggregateIQ - altă filială a SCL - au lucrat pentru grupări pro-Brexit în campania referendumului din 2016, în Marea Britanie, pe tema ieșirii din Uniunii Europene (UE), utilizându-și bazele de date în scopuri de marketing țintit vizând alegători.

”Putem să spunem, în mod rezonabil, că rezultatul referendumului ar fi fost altul, dacă nu ar fi existat ceea ce eu am perceput drept o înșelăciune”, a declarat el.

Information Commissionner's Office (ICO) - organismul britanic de protecția datelor personale, a lansat o anchetă cu privire la Cambridge Analytica și i-a percheziționat sediul pe 23 martie.

Compania este acuzată, de asemenea, că a dezvoltat un instrument informatic care permite țintirea unor alegători, cu scopul de a influența campania prezidențială a lui Donald Trump din 2016.

1% UTILIZATORI EUROPENI

La Bruxelles, comisarul eurpean însărcinat cu Justiția Vera Jourova a dat ultimatum două săptămâni grupului american să răspundă unei serii de întrebări cu privire la modul în care Facebook aplică reglementările europene cu privire la condidențialitatea datelor.

La 20 martie, președintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani l-a invitat deja pe CEO-ul Facebook să vină să dea explicații în fața eurodeputaților.

Vera Jourova întreabă, de asemenea, dacă cetățeni europeni se află între utilizatori ale căror date personale au fost deturnate.

Rebecca Stimson a răspuns, în paralel, acestei întrebări.

Ea precizează că aproape ”1% dintre descărcările” aplicației care a permis ca datele Facebook să ajungă la Cambridge Analytica au fost realizate ”de către utilizatori din cadrul Uniunii Europene, între care unii din Regatul Unit”.

Gigantul american a prezentat din nou scuze marți, oferindu-și pagini întregi în presa germană, după ce a efectuat același demers duminică în presa americană și britanică.

În mai multe ziare, inclusiv Bild, cel mai citit cotidian din Germania, Mark Zuckerberg își exprimă regretul.

”Poate că aț auzit vorbindu-se despre o aplicație (de tip) quiz concepută de către un cercetător universitar, care a condus la scurgeri de date ale unor milioane de utilizatori ai Facebook în 2014. Acesta a fost un abuz de încredere, iar eu regret că noi nu am făcut mai multe”, scrie el.

Aplicația respectivă - "thisismydigitallife" -, concepută de către un cercetător în psihologie care lucra pentru Cambridge Analytica, Alexandre Kogan, a permis acestei întreprinderi să colecteze date personale de la mii de persoane care au descărcat-o, dar și pe cele ale prietenilor lor de pe rețeaua de socializare, în total aproape 50 de milioane.

Facebook afirmă în pezent că Kogan a acționat ilegal și susține că a redus accesul acestui tip de aplicații la date ale prietenilor participanților.

Rețeaua de socializare a anunțat totodată că efectiează un ”audit” al aplicațiilor care au avut acces ”la mari cantități de informații” și care prezintă ”activități suspecte”.

În fine, ea promite să-i informeze pe utilizatorii ale căror date au fost deturnate.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
mark zuckerberg