UE va avea o nouă instituție extrajudiciară pentru litigiile din rețelele sociale

UE va avea o nouă instituție extrajudiciară pentru litigiile din rețelele sociale
scris 8 oct 2024

Înainte de sfârșitul anului, în Uniunea Europeană va apărea o nouă instituție extrajudiciară de ultimă instanță, pentru litigiile utilizatorilor unor rețele sociale cum ar fi Facebook, TikTok sau YouTube, semnalează AFP.

Numită Centrul de Apeluri Europa (Appeals Center Europe), structura va avea șapte membri și va fi finanțată inițial de consiliul de supraveghere al companiei Meta, înființat în 2020 de compania-mamă a Facebook ca autoritate independentă pentru moderarea conținutului în urma mai multor scandaluri, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Metrorex anunță unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Metrorex anunță unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Centrul, pe care AFP îl compară cu o curte de apel, a primit certificarea autorității pentru media din Irlanda și va avea sediul la Dublin. Va fi complet separat de consiliul Meta, care are 20 de membri din mai multe țări - jurnaliști, avocați, militanți pentru drepturile omului și foști lideri politici.

Utilizatorii vor putea face apel la Centru împotriva unor decizii cum ar fi închiderea unor conturi, reclamațiile pentru incitare la ură sau pentru hărțuire, a explicat viitorul șef al instituției, Thomas Hughes, fost director al consiliului de supraveghere al Meta.

Noua autoritate este creată conform reglementării europene privind serviciile digitale (DSA, Digital Services Act), aplicabilă tuturor platformelor începând din februarie anul acesta. DSA prevede că utilizatorii trebuie să aibă acces la o instituție extrajudiciară pentru soluționarea disputelor.

Hughes a arătat că DSA "oferă posibilitatea schimbării echilibrului de putere între utilizatori, platforme și guverne, dând persoanelor fizice posibilitatea de a contesta deciziile luate privind conținutul publicat de ei și conținutul la care au acces online".

Încă din start, există intenția declarată de a extinde treptat jurisdicția Centrului și asupra altor rețele sociale.

El nu va înlocui sistemul judiciar tradițional, ci doar va facilita contestațiile împotriva deciziilor marilor companii, a insistat Hughes, adăugând că procedurile judiciare actuale sunt "mai costisitoare, mai lente, mai greoaie și nu neapărat adaptate la era digitală". Posibilitatea utilizatorilor de a se adresa justiției rămâne în continuare deschisă.

Pentru sesizarea Centrului, taxa plătită de persoanele fizice va fi de numai cinci euro, sumă care va fi restituită în caz că reclamantul are câștig de cauză. Pentru platforme, taxa este de 100 de euro pentru fiecare dosar nou. În cele din urmă Centrul ar urma să își asigure astfel întreaga finanțare necesară.

Decizie judecătorească: Google trebuie să deschidă Android pentru magazinele terțe de aplicații CITEȘTE ȘI Decizie judecătorească: Google trebuie să deschidă Android pentru magazinele terțe de aplicații

Facebook, TikTok sau YouTube sunt acuzate frecvent de cenzurarea anumitor opinii sau dimpotrivă - de favorizarea unor dezinformări, în special înainte de alegeri, a hărțuirilor sau a activității unor grupări violente.

Un exemplu oferit de AFP este cel de săptămâna trecută, când Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea privind promovarea unor conținuturi "nocive" pe YouTube, TikTok și Snapchat, platforme pe care le acuză frecvent că nu iau suficiente măsuri pentru protecția utilizatorilor, în special a minorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
rețele sociale