Un hacker al grupului Lapsus$ a accesat rețelele informatice ale Uber, Revolut și dezvoltatorului jocului video Grand Theft Auto

Un hacker al grupului Lapsus$ a accesat rețelele informatice ale Uber, Revolut și dezvoltatorului jocului video Grand Theft Auto
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2023

Un juriu din Londra a stabilit că un membru adolescent al grupului de hackeri Lapsus$ a accesat rețeaua Uber și a firmei fintech Revolut și că i-a șantajat pe dezvoltatorii jocului video Grand Theft Auto, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Arion Kurtaj, în vârstă de 18 ani, s-a angajat într-un atac cibernetic individual, în septembrie 2022, în timp ce era liber pe cauțiune, pentru infracțiuni anterioare, scrie News.ro

Elon Musk vrea să elimine textul din linkurile știrilor care apar pe platforma X, păstrând doar imaginea principală CITEȘTE ȘI Elon Musk vrea să elimine textul din linkurile știrilor care apar pe platforma X, păstrând doar imaginea principală

El a vizat Revolut, accesând informațiile a aproximativ 5.000 de clienți Revolut, iar apoi rețeaua Uber, două zile mai târziu, provocând prejudicii de aproape 3 milioane de dolari acestei companii, au spus procurorii.

Revolut a refuzat să comenteze. Uber nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Kurtaj a spart apoi Rockstar Games și a amenințat că va lansa codul sursă pentru continuarea planificată a companiei Grand Theft Auto, într-un mesaj Slack către tot personalul Rockstar.

Jurații de la Southwark Crown Court au vizionat clipuri ale celei mai recente ediții din Grand Theft Auto, pe care Kurtaj o piratase și o încărcase pe un forum de jocuri online.

Rockstar nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

ANAT solicită sprijin pentru revigorarea activității de incoming. ”Nu mai dați ”ignore” incoming-ului românesc! Putem avea 10 milioane de turiști străini” CITEȘTE ȘI ANAT solicită sprijin pentru revigorarea activității de incoming. ”Nu mai dați ”ignore” incoming-ului românesc! Putem avea 10 milioane de turiști străini”

Întrucât Kurtaj, care suferă de autism, a fost evaluat de psihiatri ca fiind nepotrivit pentru a fi judecat, juriul a fost rugat să stabilească dacă el a comis actele, mai degrabă decât să pronunțe un verdict de vinovat sau nevinovat.

”JUCĂTORI CHEIE”

Kurtaj a piratat și șantajat anterior cel mai mare furnizor de internet bandă largă din Marea Britanie, BT Group, și operatorul de telefonie mobilă EE în 2021, cerând o răscumpărare de 4 milioane de dolari, altfel ar șterge datele de pe serverele lor.

El a piratat producătorul de cipuri Nvidia, în februarie 2022, luând aproximativ un terabyte de date sensibile, publicat aproximativ 80 de gigaocteți și amenințând că îi va publica pe restul.

BT și Nvidia nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Procurorii au spus că Kurtaj și un tânăr de 17 ani, care nu poate fi numit din motive legale și al cărui caz a fost audiat alături de Kurtaj, au fost ”jucători cheie” în Lapsus$.

Juriul a constatat miercuri că Kurtaj a comis 12 infracțiuni, inclusiv trei acuzații de șantaj, două acuzații de fraudă și șase acuzații în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerelor.

Producătorul de mobilă Euro Evi mizează anul acesta pe o creștere de 50% a cifrei de afaceri și ia în calcul o expansiune în mai multe orașe din țară CITEȘTE ȘI Producătorul de mobilă Euro Evi mizează anul acesta pe o creștere de 50% a cifrei de afaceri și ia în calcul o expansiune în mai multe orașe din țară

Tânărul de 17 ani a fost găsit vinovat de o acuzație de fraudă, una de șantaj și una în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerelor referitoare la Nvidia. El a fost găsit nevinovat de o acuzație de șantaj și una în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerelor în legătură cu BT.

Tânărul în vârstă de 17 ani a pledat anterior vinovat pentru un singur capăt de acuzare în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerului și o acuzație de fraudă în legătură cu atacul împotriva BT. El a recunoscut, de asemenea, o infracțiune legată de Legea privind utilizarea abuzivă a computerului, legată de piratarea stocării în cloud a datelor poliției orașului Londra, la câteva săptămâni după ce a fost arestat, în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapsus$
hacker
uber