Un oficial de la Comisia Europeană mizează pe investiții private de 100 de miliarde de euro în semiconductori până în 2030

Un oficial de la Comisia Europeană mizează pe investiții private de 100 de miliarde de euro în semiconductori până în 2030
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Actul european privind cipurile este pe cale să ajute la atragerea unor investiții private cu o valoare de peste 100 de miliarde de euro în industria europeană de semiconductori până în 2030, a declarat un oficial din cadrul Comisiei Europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Luând cuvântul la conferința ITF World, organizată la Anvers (Belgia), Thomas Skordas a vorbit de viitorul Actului european privind cipurile, răspunsul Europei la programe similare din SUA, Japonia și China vizând susținerea producătorilor locali de cipuri pentru computere.

Nicolescu, ANAT: Hotelurile din București sunt aproape pline, cu toate că prețurile au crescut CITEȘTE ȘI Nicolescu, ANAT: Hotelurile din București sunt aproape pline, cu toate că prețurile au crescut

Actul european privind cipurile a dus la "promisiuni de investiții de ordinul a 100 de miliarde de euro pentru extinderea capacităților de producție din UE până în 2030", a spus Thomas Skordas, care este director general adjunct la Direcția Generală Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie, scrie Agerpres.

Inițiativa Comisiei Europene, care anul trecut promitea o finanțare de 43 de miliarde de euro, se bazează foarte mult pe guvernele individuale din UE, în timp ce, până acum, Comisia a aprobat o finanțare foarte mică.

Cu toate acestea, nume mari din domeniul semiconductorilor, inclusiv Intel și TSMC, au anunțat în acest an planuri vizând construcția de uzine de semiconductori în Germania, care ar urma să coste mai mult de 30 de miliarde de euro.

Skordas a precizat că, până în luna septembrie, Executivul comunitar se așteaptă să finalizeze finanțarea pentru linii pilot de cercetare&dezvoltare în patru sub-sectoare ale industriei de cipuri, inclusiv un grant de 2,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de cipuri extrem de avansate în Europa. Skordas a mai spus că se lucrează în continuare și la o finanțare pentru o altă linie pilot vizând dezvoltarea de cipuri fotonice, care utilizează lumină în loc de electricitate.

În paralel, Comisia Europeană aranjează finanțare pentru o platformă europeană de design pentru a da companiilor, mediului academic și strat-up-urilor acces la instrumentele software de care au nevoie pentru a-și concepe propriile lor cipuri. Majoritate producătorilor de cipuri avansate se ocupă de designul cipurilor și lasă operațiunile de producție pe seama firmelor specializate, precum TSMC, Samsung sau Intel.

"În luna iulie, ne așteptăm să demarăm o cerere de proiecte pentru un consorțiu care va fi responsabil pentru designul și dezvoltarea acestei platforme la nivel european", a spus Skordas.

Regulamentul privind Actul european privind cipurile a fost propus ca parte a unui pachet mai amplu de măsuri pentru consolidarea ecosistemului UE al semiconductorilor. Acesta a intrat în vigoare la 21 septembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
semiconductori