Universități americane de top renunță la echipamentele Huawei, la presiunile lui Trump

Universități americane de top renunță la echipamentele Huawei, la presiunile lui Trump
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2019

Universități americane de top renunță la echipamentele de telecomunicații ale Huawei Technologies și ale altor companii chineze, pentru a evita pierderea finanțării federale, potrivit unui noi legi referitoare la securitatea națională adoptată de administrația Trump, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile americane acuză că producătorii chinezi din sectorul telecomunicațiilor fabrică  echipamente care permit guvernului de la Beijing să spioneze utilizatorii din străinătate, inclusiv pe cercetătorii care lucrează la tehnologii de vârf. Atât Beijingul cât și companiile chineze au respins aceste acuzații, scrie News.ro.

Universitatea California, din Berkley, a eliminat sistemul de video-conferințe al Huawei, a spus un reprezentant al universității, în timp ce campusul UC din Irvine lucrează la înlocuirea a cinci componente ale echipamentului audio-video fabricat în China. Alte școli, precum Universitatea din Wisconsin, sunt pe cale să își schimbe furnizorii.

Facebook ia măsuri pentru a preveni duplicarea conținutului paginilor șterse pentru că nu respectă regulile platformei CITEȘTE ȘI Facebook ia măsuri pentru a preveni duplicarea conținutului paginilor șterse pentru că nu respectă regulile platformei

Între timp, UC San Diego a mers mai departe cu măsurile. În luna august, universitatea a anunțat că, cel puțin șase luni, nu va accepta finanțare și nu va încheia acorduri cu Huawei, ZTE Corporation și alți furnizori chinezi de echipamente audio-video, potrivit unui memo intern. Documentul, obținut de Reuters, afirmă că moratoriul va dura până pe 12 februarie, când universitatea își va reanaliza opțiunile.

Aceste măsuri arată eforturile universităților de a se distanța de companiile chineze care le-au aprovizionat ani de zile cu echipamente tehnice și le-au sponsorizat activitățile de cercetare academică, dar care sunt acum în conflict cu administrația Trump.

Autoritățile americane sunt îngrijorate că producătorii de echipamente permit armatei și agenților guvernamentali chinezi să spioneze. Universitățile americane care nu respectă o nouă lege referitoare la securitatea națională, până în august 2020, riscă să piardă granturi federale pentru cercetare și alte fonduri guvernamentale.

Reprezentanții Huawei nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Universitățile americane au resimțit deja impactul politicilor lui Trump împotriva Chinei. Departamentul de Stat a redus valabilitatea vizelor pentru unii studenți chinezi și analizează introducerea unor restricții pentru intrarea în SUA a studenților chinezi. În prezent, studenții chinezi sunt cel mai mare grup de studenți străini care intră în Statele Unite și reprezintă o sursă importantă de venituri pentru universități.

Pe lângă Universitatea din Wisconsin, alte șase universități, între care UC Los Angeles, UC Davis și Universitatea Texas, din Austin, au spus Reuters că reevaluează echipamentele de telecomunicații sau au făcut deja acest lucru și au stabilit că respecta noua legislație.

La Universitatea Stanford, Steve Eisner, director pentru complianța exporturilor, a declarat că școala a făcut verificări și că, din fericire, nu a găsit echipamente care trebui eliminate.

Dar pentru Stanford și alte instituții academice, Huawei nu este doar un furnizor de echipamente ci participă la programe de cercetare, deseori ca sponsor, la zeci de școli, între care UC San Diego, Universitatea Texas, Universitatea Maryland și Universitatea Illinois Urbana-Champaign.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
trump