VIDEO Guvernul a semnat pentru apariția Comitetului Român de Inteligență Artificială

VIDEO Guvernul a semnat pentru apariția Comitetului Român de Inteligență Artificială
scris 11 nov 2022

Guvernul a aprobat memorandumul privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, care va include un consiliu științific și de etică în inteligență artificială, un consiliu de educație și grupuri de lucru tematice, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

"Este un cadru umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din societate care doresc să gândească viitorul și acest cadru al inteligenței artificiale din România. Va include un consiliu științific și de etică în inteligență artificială, un consiliu de educație inteligență artificială, în colaborare cu Ministerul Educației, și grupuri de lucru tematice", a declarat Sebastian Burduja.

Heiuș, șeful ANAF: Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă, au amendat 4 țărani cu câte 30.000 de lei / Îmi e rușine că asemenea oameni lucrează în ANAF CITEȘTE ȘI Heiuș, șeful ANAF: Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă, au amendat 4 țărani cu câte 30.000 de lei / Îmi e rușine că asemenea oameni lucrează în ANAF

Totodată, a adăugat el, demersul vizează și întărirea hub-ului român de inteligență artificială.

"Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operațional Competitivitate - POCIDIF. Și, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialiști pe care România îi are în inteligență artificială, în machine learnig, la marile universități, laboratoare de cercetare, companii, din întreaga lume, cu mediul academic, de cercetare, inteligență artificială, de acasă", a declarat Burduja.

Demersul va fi 100% deschis contribuțiilor societății civile, mediului academic, mediului privat, aliniind practic România la cele mai bune practici în domeniu, a subliniat el.

"România este, din păcate, printre ultimele țări europene care se gândește să facă o strategie națională de inteligență artificială. Avem timp de recuperat, dar nu este un lucru neapărat rău, pentru că putem învăța din greșelile altora și să venim cu un cadru pentru inteligență artificială foarte bun", a mai afirmat Burduja.

Acesta a precizat că definitivarea entităților cuprinse în cadrul Comitetului se va face prin ordin de ministru. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligență artificială
sebastian burduja