VIDEO Microsoft lansează primele laptopuri cu Windows care folosesc procesoare produse de Qualcomm și promit autonomie de o zi

VIDEO Microsoft lansează primele laptopuri cu Windows care folosesc procesoare produse de Qualcomm și promit autonomie de o zi
scris 6 dec 2017

Microsoft și Qualcomm au prezentat primele laptopuri „always-on” care, datorită platformei Snapdragon, vor oferi o autonomie de peste 20 de ore.

Noua gamă de laptopuri folosește platforma Snapdragon 835, cunoscută pasionaților de gadgeturi de la smartphone-urile de top. Prin montarea pe un laptop a unui procesor optimizat pentru dispozitivele mobile, Microsoft încearcă să ofere un produs hibrid care să ofere avantajele unei tablete combinate cu performanța unui PC.

Noile laptopuri vor aduce o serie întreagă de avantaje, dar presupun și câteva compromisuri.

Primul și cel mai important aspect este cel al autonomiei. Grație optimizărilor de consum pe care Qualcomm le-a făcut pentru smartphone-uri și tablete, aceste procesoare vor oferi o autonomie, susțin cei de la Microsoft, de 20-22 de ore.

Firmele din tehnologia românească au atras investiții record, de peste 3 ori mai mari decât în 2016. România rămâne însă departe de alte state ca tranzacții și a ieșit din Top 10, calculat în funcție de creșterea angajaților din IT CITEȘTE ȘI Firmele din tehnologia românească au atras investiții record, de peste 3 ori mai mari decât în 2016. România rămâne însă departe de alte state ca tranzacții și a ieșit din Top 10, calculat în funcție de creșterea angajaților din IT

La fel de adevărat este faptul va exista o anumită diferență de performanță între laptopurile cu Snapdragon și cele care folosesc procesoarele Intel, spre exemplu.

Al doilea aspect important este conexiunea de date de care aceste laptopuri vor beneficia. La fel ca smartphone-urile ori tabletele, această categorie de PC-uri va putea folosi fie conexiunea wireless, fie 4G-ul.

Autonomia foarte mare și conexiunea de date, care va compensa pentru momentele în care nu există o rețea wireless disponibilă, aduc avantajele tabletelor pe PC și stau la baza denumirii „always-on PC” pe care Microsoft o folosește pentru această categorie de laptopuri.

Datorită platformei compacte Snapdragon și a faptului că nu mai sunt necesare ventilatoare pentru răcire, noile laptopuri vor fi mai ușoare, mai subțiri și la fel de silențioase ca o tabletă.

Dincolo de diferențele de performanță ale platformelor hardware, restul compromisurilor vin din zona de software. Aceste laptopuri vor fi livrate cu o versiune specială de Windows 10 – Windows 10 S, care permite instalarea aplicațiilor doar din magazinul oficial Windows Store.

Cei care doresc să poată instala aplicații din alte surse vor fi nevoiți să facă upgrade la Windows 10 Pro, upgrade care deocamdată este gratuit.

Noile PC-uri cu procesoare Qualcomm vor rula majoritatea aplicațiilor. În afară de aplicațiile native, vor mai funcționa, cu ajutorul unui emulator, aplicațiile tradiționale pe 32 de biți.

Nu sunt suportate aplicațiile native pe 64 de biți în acest moment. De asemenea, nu există și nu va exista nici pe viitor suport pentru programele care au nevoie de privilegii la nivel de kernel, precum antivirușii.

Google lansează Android Oreo Go, o versiune de Android pentru telefoanele ieftine CITEȘTE ȘI Google lansează Android Oreo Go, o versiune de Android pentru telefoanele ieftine

Unul din primii reprezentanți ai noii categorii de produse este NovaGo, al celor de la Asus. Cu un ecran de 13,3 inch, acesta va fi disponibil în două versiuni. Prima variantă, care are un preț oficial de 600 de dolari, dispune de 4 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare. Cea de-a două oferă 8 GB memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare pentru 800 de dolari.

Rezumând, noile „always-on PC-uri” pe care Microsoft, Qualcomm și parteneri precum Asus, Lenovo, HP sau Dell le vor lansa aduc avantajelor tabletelor în lumea PC-urilor. Autonomia, conexiunea de date, lipsa ventilatoarele și silențiozitatea fac din aceste laptopuri o alternativă la tabletă așa cum tableta a încercat, fără prea mare succes, să fie o alternativă la PC.

Dacă Apple și-a promovat în ultimii ani tabletele ca înlocuitoare de PC-uri, acum Microsoft poate spune că noile PC-uri elimină nevoia unei tablete. Nu în ultimul rând, aceste laptopuri sunt răspunsul Microsoft la o altă amenințare pentru Windows – chromebook-urile celor de la Google.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
qualcomm
windows 10
laptop