Prima transmisiune TV la rezoluție 8K

Prima transmisiune TV la rezoluție 8K
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 4 dec 2018

Cu gândul la Olimpiada din 2020, Japonia a devenit prima țară din lume care a realizat o transmisiune TV în format 8K.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Pe 1 decembrie, ora locală 10, în Japonia a fost prima transmisiune din lume prin satelit în format 8K (7680 x 4320 pixeli). Aceasta a fost realizată de compania japoneză NHK și a venit în urma a doi ani de teste.

Primul program transmis în format 8K a devenit celebrul film A Space Odyssey. Negativele pe 65 de milimetri ale filmului original au fost rescanate special pentru acest eveniment de Warner Bros.

Într-o perioadă în care standardul în materie era 35 de milimetri, A Space Odyssey a fost înregistrat pe o peliculă de 65 de milimetri, cea mai mare calitate disponibilă la sfârșitul anilor ‘60.

Postul 8K ce aparține companiei NHK se numește BS8K și va emite 12 ore pe zi pentru început.

Facebook a început să difuzeze seriale vechi CITEȘTE ȘI Facebook a început să difuzeze seriale vechi

Deocamdată, pentru utilizatori, este prea devreme să se vorbească de o migrare la formatul 8K. Lipsa conținutului este cea mai mare problemă, dar nu și singura. Noul format presupune un nou televizor sau o investiție într-un upgrade la calculator.

O motivație importantă pentru trecerea la 8K în Japonia o reprezintă Olimpiada pe care această țară o va găzdui în 2020. Cei de la NHK vor să transmită competițiile în format 8K.

În România, 8K este un obiectiv foarte îndepărtat. Prima și deocamdată singura televiziune care emite în 4K, Digi 4K, a debutat în teste pe 23 noiembrie. Cu un număr limitat de posturi disponibile în format HD, majoritatea televiziunilor din țara noastră emit în SD, adică cu o imagine de aproximativ 13 ori mai mică decât 8K.

Prima transmisiune TV la rezoluție 8K

viewscnt
Afla mai multe despre
8k
tv
satelit
japonia