WiFi4EU: Aproape 900 de localități din România au depus cereri de finanțare pentru internet wireless gratuit

WiFi4EU: Aproape 900 de localități din România au depus cereri de finanțare pentru internet wireless gratuit
scris 26 nov 2018

Aproape 900 de localități din România au depus cereri de finanțare în vederea instalării de puncte de acces public și gratuit la internet wireless în cadrul primei runde a programului european WiFi4EU, prin care vor fi acordate fonduri totale de 42 milioane de euro.

În total, 13.198 de localități europene au depus cereri de finanțare la prima rundă, care a avut loc între 7 și 9 noiembrie, potrivit datelor preliminarii prezentate de Comisia Europeană.

România a depus 895 de cereri, cele mai multe cereri fiind consemnate în cazul Italiei (3.202), Spaniei (2.116) și Germaniei (1.824). Islanda a depus cele mai puține cereri (3), urmată de Letonia (20), Danemarca (23) și Malta (27).

Mai multe companii europene acuză Google că nu se conformează deciziei UE privind concurența neloială CITEȘTE ȘI Mai multe companii europene acuză Google că nu se conformează deciziei UE privind concurența neloială

Ungaria a depus 349 cereri de finanțare, iar Bulgaria și Croația 215, respectiv 366 cereri.

Un număr de 2.800 de localități vor fi selectate în prima etapă a programului, lista câștigătorilor urmând să fie anunțată în decembrie, după analizarea cererilor.

Lansat în acest an, programul WiFi4EU prevede acordarea de bonuri valorice a câte 15.000 de euro pentru localitățile care se angajează să ofere publicului acces gratuit la internet wireless.

Bugetul pentru prima rundă de cereri a fost stabilit la 42 milioane de euro, fiecărei țări participante fiindu-i garantate cel puțin 15 bonuri valorice. În condițiile în care valoarea bonurilor nu poate depăși 8% din bugetul total alocat rundei, numărul maxim de bonuri ce pot fi acordate unei țări este de 224.

Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane euro din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.

Pentru localitățile care nu vor primi bonuri după prima etapă vor mai exista încă trei oportunități de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU.

Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite și fără publicitate pentru o perioadă de cel puțin 3 ani și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Până în prezent, s-au înscris în program peste 21.700 de localități europene, din care 1.629 din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
wifi4eu
cereri finantare
prima runda
localitati
internet gratuit
program
fonduri europene