Joao Brigido, Philip Morris România: Vânzările de țigarete ar putea să devină istorie în multe țări, în decurs de 10 până la 15 ani

Joao Brigido, Philip Morris România: Vânzările de țigarete ar putea să devină istorie în multe țări, în decurs de 10 până la 15 ani
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 26 nov 2021

Joao Brigido a preluat funcția de Manufacturing Director al fabricii Philip Morris România de la 1 august 2021.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Care este viziunea personală asupra Philip Morris în România și care este rolul pe care îl îndepliniți?

În România, la fel ca peste tot în lume, Philip Morris International și-a asumat misiunea să construiască un viitor fără fum în care țigările sunt înlocuite cu alternative mai puțin dăunătoare, fundamentate științific, într-un timp cât mai scurt, în beneficiul celor care fumează, al celor din jurul lor și al sănătății publice. Ca director al unității de producție din Otopeni, care fabrică produse fără fum, mă bucur să îmi aduc și eu contribuția, alături de colegii mei, la transformarea companiei și la strategia de a construi o Românie fără fum.

Începând din 2017, Philip Morris International (PMI) a investit aproape 500 de milioane de dolari în unitatea de producție din Otopeni, ceea ce a transformat-o dintr-o fabrică de țigarete într-o fabrică de ultimă generație care produce consumabile pentru IQOS, dispozitivul care încălzește tutunul dezvoltat de PMI. În perioada 2022-2023, PMI va mai investi peste 100 de milioane de dolari, iar una dintre responsabilitățile mele va fi implementarea planului asociat acestor investiții.

Suntem un jucător important în economia românească ca urmare a acestor investiții, atât din punct de vedere al contribuțiilor virate la bugetul statului alături de celelalte companii din industrie, cât și din cel al valorii exporturilor de produse din tutun încălzit. În prezent, 92% din producția fabricii este exportată în 54 de piețe de pe cinci continente. În 2020, exporturile de bunuri aparținând grupei de produse „Alte tutunuri și înlocuitori de tutun”, constituită preponderent din produse din tutun încălzit, au fost de 669 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 20 de ori de la începutul investiției în transformarea fabricii din Otopeni. Astfel, această categorie de produse se situează în top 5 produse agroalimentare exportate din România, depășind în anul 2020 valoarea exporturilor de semințe de floarea-soarelui. Aceasta în contextul în care România este cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din UE.

De-a lungul deceniilor, industria tutunului s-a transformat, cum definiți transformarea PMI?

PMI și-a asumat o misiune ambițioasă și dificilă pentru industria tutunului, misiune care înseamnă transformarea din temelii a unei companii cu istorie și însușirea unei noi culturi, una care să ducă la schimbări pozitive în societate. Ne-am propus să construim un viitor fără fum și să înlocuim țigările, cât mai curând posibil, cu alternative mai bune, fundamentate științific, la continuarea fumatului. La baza acestei misiuni sunt cei peste 1 miliard de fumători din întreaga lume. Trebuie să ne gândim la aceștia și să le oferim fumătorilor adulți care nu renunță la acest obicei alternative mai bune decât continuarea fumatului și un plan realist.

Să vorbim despre inovație. Tehnologia și știința remodelează industriile și serviciile deopotrivă - cum privește PMI viitorul?

Inovațiile din știință și tehnologie au făcut ca alternativele mai bune la continuare fumatului să existe astăzi și ca o companie ca Philip Morris International să se transforme din temelii pentru a construi un viitor fără fum.

Progresul tehnologic, însă, are loc atunci când se investesc timp și resurse pentru ca tehnologia să evolueze. Din 2008, am investit mai mult de 8,1 miliarde USD în cercetarea și dezvoltarea produselor fără fum care sunt o alternativă mai bună pentru fumătorii adulți care altfel ar continua să fumeze. Peste 430 de cercetători și oameni de știință lucrează pentru a dezvolta și evalua produse care au potențialul de a fi mai puțin dăunătoare. Ca urmare a eforturilor de cercetare și dezvoltare, PMI este astăzi al 45-lea cel mai mare solicitant de brevete din Uniunea Europeană și singura companie de tutun din top 50. Deținem peste 4.600 de brevete și am depus peste 6.300 aplicații pentru brevete pentru produsele noastre fără fum.

În 2020, 99% din ponderea cheltuielilor de cercetare și dezvoltare și 76% din eforturile noastre comerciale au fost dedicate produselor fără fum.

Este o investiție enormă în tehnologie și în transformarea companiei. Pentru noi, viitorul este fără fum – și ne-am stabilit un obiectiv curajos pentru anii următori: cel puțin 40 de milioane din fumătorii adulți actuali să fi trecut la produsele noastre fără fum până în 2025. Dacă îi adăugăm și pe cei care renunță definitiv la tutun și nicotină, estimăm că numărul fumătorilor de țigarete produse de PMI s-ar reduce cu 55 de milioane de persoane în acest interval de timp. Cu alte cuvinte, intenționăm să reducem rata fumatului de aproape patru ori mai repede decât obiectivul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății.

Datorită inovațiilor în știință și tehnologie, produsele fără fum există astăzi, iar un viitor fără fum este posibil. Dacă vom beneficia de sprijin din partea societății civile și de o reglementare adecvată, credem că vânzările de țigarete ar putea să devină istorie în multe țări, în decurs de 10 până la 15 ani.

La nivel regional, fabrica Philip Morris din România este una dintre cele mai moderne fabrici. Puteți reflecta asupra transformărilor sale: care sunt cele mai importante lucruri care ar trebui cunoscute?

Fabrica noastră din Otopeni este un exemplu foarte bun pentru a ilustra transformarea companiei și accentul pe care îl punem pe inovație și tehnologie pentru a construi un viitor fără fum. Construită în anul 2000, fabrica a produs țigarete din portofoliul Philip Morris International pentru piața locală și export timp de 17 ani.

În 2016, PMI și-a anunțat angajamentul de a trece de la țigări la produse fără fum, iar în 2017, ca parte a procesului de transformare, compania a început să investească în fabrica din Otopeni pentru a o converti într-o unitate de fabricație a produselor fără fum. România a fost inclusă de la început în planurile PMI de reconvertire a unor fabrici de țigarete, alături de fabricile din Grecia și Rusia. În total, la nivel global, sunt opt fabrici în lume care produc consumabile pentru IQOS, iar trei dintre acestea se află în Uniunea Europeană (România, Grecia și Italia). După 5 ani și aproape 500 de milioane de dolari investiți în retehnologizarea fabricii și transformarea activității, avem o unitatea de producție de ultimă generație care fabrică produse fără fum.

În acest proces de transfromare au fost create 300 de locuri de muncă, iar astăzi numărul total al angajaților depășește 950. Angajații din fabrică sunt foarte bine pregătiți, profilul lor s-a schimbat foarte mult față de acum 10 ani. De când au început investițiile în 2017, aceștia au trecut printr-un proces de formare profesională, iar numărul total de ore contabilizate ca formare și „capability building” a depășit 400.000. Ca urmare a investiției și atenției acordate pregătirii angajaților, tehnologii și echipamente noi sunt implementate pentru prima dată în România, cum ar fi DigiPrint, tehnologie digitală de imprimare pe ambalaje care a redus a avut un impact major în îmbunătățirea vitezei cu care produsele noastre ajung pe piață.

În prezent, fabrica Philip Morris România este a doua fabrică la nivel european din punct de vedere al producției de consumabile pentru IQOS, după fabrica din Bologna (Italia), și a treia în lume, după cea din Italia și cea din Rusia.

Ce planuri aveți la orizont pentru anul următor?

Pe măsură ce transformarea companiei continuă, și investițiile făcut de Philip Morris International în România vor continua. Așa cum spuneam, în perioada 2022-2023, peste 100 de milioane USD vor fi investite cu scopul de a dezvolta și mai mult capacitatea de producție și de a extinde portofoliul de produse, care va include consumabile pentru IQOS ILUMA, dispozitivul de ultimă generație lansat recent de PMI în Japonia. De asemenea, investițiile vizează și domeniul sustenabilității – ne propunem ca fabrica să devină neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon până în anul 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
joao brigido
philip morris românia