Agence France-Presse a intentat un proces împotriva X, compania lui Elon Musk, în legătură cu plata știrilor

Agence France-Presse a intentat un proces împotriva X, compania lui Elon Musk, în legătură cu plata știrilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2023

Agence France-Presse (AFP) a intentat un proces împotriva X, compania lui Elon Musk, acuzând platforma de socializare că refuză să se angajeze în discuții privind plățile pentru distribuirea de știri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

AFP a anunțat miercuri că a intentat procesul la Paris pentru a obliga platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter să îi transmită informații care i-ar permite să calculeze o compensație echitabilă pentru partajarea conținutului său.

Tranzacție - Romcim preia afacerea din România a Bauelemente CITEȘTE ȘI Tranzacție - Romcim preia afacerea din România a Bauelemente

Revendicarea vine în baza unei legi adoptate de Uniunea Europeană în 2019 care obligă platformele online să negocieze cu editorii remunerația pentru știri.

„În calitate de principal susținător al adoptării drepturilor presei, AFP rămâne neclintită în angajamentul său față de această cauză”, a transmis AFP într-un comunicat.

Organizațiile de presă, care se luptă cu scăderea veniturilor din publicitate, au susținut de mult timp ca platforme precum X, Meta și Google să împartă profiturile generate de găzduirea conținutului lor.

Luna trecută, Canada a adoptat o lege care obligă marile platforme de internet să recompenseze editorii de știri pentru conținutul lor, după ce Australia a adoptat un model similar în 2021.

Meta, proprietarul Facebook și Instagram, a anunțat marți că a început procesul de încetare a accesului la știri pentru utilizatorii din Canada, ca răspuns la această legislație.

Tranzacție - Dan Fiterman, care deține unul dintre cei mai mari producători de medicamente locali, intră în presă CITEȘTE ȘI Tranzacție - Dan Fiterman, care deține unul dintre cei mai mari producători de medicamente locali, intră în presă

Alphabet, compania mamă a Google, a semnat anul trecut un acord cu editorii francezi pentru a plăti pentru conținutul care apare în rezultatele motorului de căutare, după ce autoritatea de supraveghere antitrust din Franța a amendat gigantul tehnologic cu 500 de milioane de euro (547 milioane de dolari) pentru că nu a negociat.

Musk, care critică în mod regulat organizațiile de presă tradiționale, a descris procesul intentat de AFP ca fiind „bizar”. „Vor ca noi să le plătim pentru traficul pe site-ul lor, unde ei obțin venituri din publicitate, iar noi nu!”, a scris Musk într-o postare pe X.

viewscnt
Afla mai multe despre
agence france-presse
x