Disney+ a adăugat avertismente pentru spectatori cu privire la stereotipuri rasiale din unele filme clasice

Disney+ a adăugat avertismente pentru spectatori cu privire la stereotipuri rasiale din unele filme clasice
scris 20 oct 2020

Disney+, care afișează de la sfârșitul lui 2019 în Statele Unite un mesaj care îi avertizează pe spectatori că va conține "reprezentări culturale datate", a decis să reînnoiască textul, adăugând inclusiv referiri la "stereotipuri rasiale", a, potrivit The New York Times.

Platforma Disney+ a revenit asupra mesajului difuzat de la sfârșitul anului 2019, pentru mai multe filme clasice, precum "Dumbo" sau "Peter Pan".

ULTIMA ORĂ DECIZIE Cursurile școlare față în față întrerupte, ca și pentru creșe și universități, măștile devin obligatorii și în spații deschise inclusiv pentru copii, pornind de la vârsta de 5 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Cursurile școlare față în față întrerupte, ca și pentru creșe și universități, măștile devin obligatorii și în spații deschise inclusiv pentru copii, pornind de la vârsta de 5 ani

Abonații platformei vor vedea de acum mesajul următor afișat înainte de vizionarea unor conținuturi:

"Acest program conține reprezentări datate și/ sau un tratament negativ pentru persoane sau culturi. Aceste stereotipuri au fost nepotrivite în epocă și sunt și astăzi. În loc să eliminăm acest conținut, am vrea să recunoaștem impactul lor nociv, să învățăm din acest conținut, să angajăm dialogul și să construim un viitor mai incluziv, împreună. Disney se angajează să creeze povești pe teme inspiraționale și ambițioase care reflectă formidabila diversitate a bogăției culturale și umane în lume".

"Dumbo", "Peter Pan" și "The Aristocats"

Printre operele disponibile pe platforma Disney+, unele care datează din anii 1940 sau 1950, promovează stereotipuri rasiale. Mai multe filme clasice, precum "Dumbo" (1941), "Peter Pan" (1953), "The Aristocats" (1970), "Lady and the Trump" (1955) sau serialul TV  "Swiss Family Robinson" (1974) au fost precedate de acest avertisment din noiembrie 2019 în Statele Unite unde platforma a fost lansată în aprilie 2019. Mesajul evoca atunci simplu "reprezentări culturale datate".

În iunie, platforma HBO Max a retras temporar difuzarea filmului "Pe aripile vântului", în plină mișcare de protest față de rasism și violențele Poliției care vizau persoanele de culoare în SUA. Filmul, lansat în 1939, este considerat de numeroși profesori universitari drept un instrument al revizionismului sudic. Prezintă în special o versiune romantică a Sudului și o viziune edulcorată a sclaviei. Pentru HBO Max, a menține acest film în catalogul său "fără explicație și denunțarea acestei reprezentări ar fi iresposabil", au spus reprezentanții platformei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
disney+
dumbo
the aristocats