Publisherii din Canada cer o investigație antitrust împotriva Meta, din cauza blocării știrilor pe platformele sale de socializare

Publisherii din Canada cer o investigație antitrust împotriva Meta, din cauza blocării știrilor pe platformele sale de socializare
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 aug 2023

Grupurile din industria știrilor din Canada au cerut autorității de reglementare antitrust să investigheze decizia Meta Platforms de a bloca știrile de pe platformele sale din țară, acuzând compania mamă a Facebook că abuzează de poziția sa dominantă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Meta a început săptămâna trecută să blocheze știrile de pe platformele sale Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada, ca răspuns la o lege care impune giganților internetului să plătească pentru articole de știri, scrie News.ro.

Netflix lansează o aplicație pentru controlarea jocurilor de TV CITEȘTE ȘI Netflix lansează o aplicație pentru controlarea jocurilor de TV

Legea privind știrile online din Canada, parte a unei tendințe globale de a face firmele de tehnologie să plătească pentru știri, a fosr promulgată în iunie, dar nu a intrat încă în vigoare.

Guvernul finalizează reguli care ar impune platformelor să împartă unele venituri din publicitate, atunci când legea va fi implementată până la sfârșitul acestui an.

”Prin decizia sa de a bloca conținutul de știri de pe platformele sale digitale, Meta încearcă să afecteze capacitatea organizațiilor de știri canadiene de a concura eficient pe piețele de publicare de știri și de publicitate online”, au declarat grupurile din industria de știri într-o cerere depusă la Biroul de Concurență din Canada.

Cererea a fost depusă de organismele din industrie News Media Canada și Asociația Canadiană a Radiodifuzorilor, împreună cu radiodifuzorul public CBC/Radio-Canada și solicită Biroului Concurenței să investigheze Meta și să o împiedice să blocheze știrile.

”Comportamentul anticoncurențial al Meta, care a atras atenția autorităților de reglementare din întreaga lume, îi va consolida poziția deja dominantă în publicitate și distribuția pe rețelele sociale și va afecta jurnalismul canadian”, au spus reclamanții într-un comunicat.

Biroul Concurenței nu a avut un comentariu imediat. Un purtător de cuvânt al Meta a făcut referire la o declarație emisă săptămâna trecută, în care compania spunea că legea canadiană se bazează pe ”premisa incorectă că Meta beneficiază în mod nedrept de conținutul de știri distribuit pe platformele noastre”.

Meta a spus că utilizatorii nu vin pe platforma sa pentru știri și că forțarea companiei să plătească pentru conținutul partajat pe platformele sale este nesustenabilă pentru afacerea sa.

Ottawa a spus că compania nu are nicio obligație în temeiul legii în acest moment și a acuzat Meta că refuză să ia parte la discuții în timp ce regulile finale sunt în curs de elaborare.

Industria media din Canada a cerut o reglementare mai strictă a giganților internetului pentru a permite companiilor de știri să recupereze pierderile financiare suferite în anii în care Facebook și Google, deținută de Alphabet, au câștigat o cotă mai mare pe piața de publicitate online.

Google a mai spus că va bloca știrile din Canada până la intrarea în vigoare a regulilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta
stiri
google