Sondaj: 84% dintre români susțin remunerarea de către platformele online a organizațiilor media

Sondaj: 84% dintre români susțin remunerarea de către platformele online a organizațiilor media
scris 6 sep 2018

Un sondaj de opinie arată că 84% dintre români consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizațiile media pentru refolosirea conținutului acestora.

În statele membre ale Uniunii Europene unde Directiva Drepturilor de Autor a fost intens dezbătută, 61% dintre repondenți se tem că influența giganților din tehnologie compromite funcționarea democrațiilor europene, iar 87% susțin legislația care garantează remunerarea artiștilor, scrie News.ro.

Europa Pentru Creatori a publicat joi rezultatele unui nou sondaj de opinie în rândul „statelor indecise” și în Franța, potrivit căruia un număr covârșitor de repondenți (87%) sprijină legislația care protejează drepturile artiștilor. Datele arată, de asemenea, îngrijorarea profundă a cetățenilor din cauza faptului că platformele de Internet pun în pericol democrația în Europa, 67% apreciind că platformele au mai multă putere decât Uniunea Europeană și 61% indicând că suveranitatea și independența statelor europene sunt compromise de influența platformelor online.

Trump acuză Google că afișează doar “știrile false” în rezultatele căutărilor pe internet CITEȘTE ȘI Trump acuză Google că afișează doar “știrile false” în rezultatele căutărilor pe internet

Sondajul online, realizat de Harris Interactive, a chestionat 6.600 de cetățeni cu vârste de peste 18 ani din Spania, Italia, Germania, Polonia, Cehia, România, Grecia și Franța (statele în care a fost dezbătută Directiva), pentru a afla percepția acestora despre relațiile dintre UE și platformele de Internet și protecția și remunerarea creatorilor.

Aceste state reprezintă aproximativ 60% din membrii Parlamentului European și sunt decidenți critici în dezbaterile privind Directiva Drepturilor de Autor.

În România, unde sondajul a fost realizat pe un eșantion de 800 de cetățeni, percepția este covârșitor în favoarea remunerării creatorilor de conținut. Astfel, 91% dintre românii participanți la sondaj s-au declarat de acord cu adoptarea unor reguli care să garanteze protecția și remunerarea creatorilor, iar 84% dintre repondenți consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizațiile media pentru refolosirea conținutului acestora.

De asemenea, 67% dintre români consideră că giganții americani din tehnologie au mai multă putere decât Uniunea Europeană, iar 51% dintre repondenți sunt de părere că giganții din tehnologie compromit funcționarea democrației în Europa.

„Aceste rezultate sunt extrem de relevante și se constituie într-un semnal de alarmă pentru membrii Parlamentului European, înaintea votului asupra Directivei UE a Drepturilor de Autor, din 12 septembrie. Balanța puterilor trebuie să fie schimbată în favoarea creatorilor și cetățenilor”, a spus Veronique Desbrosses, directorul general al Asociației Europene a Autorilor și Compozitorilor (European Grouping of
Societies of Authors and Composers - GESAC).

Sondajul de opinie mai arată că 66% dintre repondenți cred că platformele online nu împart în mod corect veniturile cu creatorii de conținut al căror conținut apare pe site-urile respective, repondenții din Franța (76%) și Germania (72%) arătând categoric că modul de distribuire a acestor venituri este incorect, și că 81% dintre repondenți cred că platformele ar trebui să remunereze mai corect organizațiile media, cel mai mare număr de repondenți care sunt total de acord ca legislația să echilibreze regulile jocului fiind în Germania (43%) și România (41%).

„Acesta este primul sondaj de opinie realizat vreodată care analizează percepția influenței giganților mondiali din tehnologie asupra funcționării democrației în  Europa. Rezultatele arată clar că cetățenii așteaptă acțiune”, a spus Jean-Daniel Lévy, coordinatorul departamentului Opinie al Harris Interactive.

Sondajul a fost realizat între 24 și 30 august 2018 pe un eșantion reprezentativ decetățeni din țările vizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
platforma online
media