Ministerul Sănătății va construi un centru de protonoterapie, de 70 milioane euro

Ministerul Sănătății va construi un centru de protonoterapie, de 70 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2024

Ministerul Sănătății va construi un Centru Național de Excelență în Protonoterapie în cadrul Institutului Oncologic București, într-o primă etapă fiind constituit Grupului tehnic de lucru, coordonat de secretarul de stat Alexandru Rogobete, abilitat să elaboreze documentația pe baza căreia va fi implementa proiectul, prin Ordinul semnat de către ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Terapia cu protoni reprezintă un mijloc inovator de tratament al cancerului prin care se administrează radiații la adâncimi exacte, pentru a ținti cu precizie tumorile.

FOTO ANUNȚ Când va fi redeschis cazinoul din Constanța și cum va arăta interiorul CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Când va fi redeschis cazinoul din Constanța și cum va arăta interiorul

„Am încredere că în România vom reuși să construim primul centru de excelență în protonoterapie din regiune. Înregistrăm acest proiect în lista de priorități, pentru că avem finanțarea necesară și pentru că face parte dintr-un program mai amplu de măsuri pe care le-am inițiat pentru a veni în sprijinul pacienților cu afecțiuni oncologice”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de news.ro.

Proiectul cuprinde atât partea de modernizare, reabilitare și extindere a clădirii destinate tratamentelor de zi cu zi și de durată, cât și dotarea centrului cu echipamente de imagistică: PET-RMN, RMN 3T, RMN 1,5 T, PET-CT CT premium, SPECT 16 sliceuri); cyclotron pentru producerea de radioizotopi, echipamente de dozimetrie, analize medicale și investigații; cyclotron pentru producerea de radioizotopi, infrastructura IT, cyberknife machine, aparat de radioterapie stereotaxică, TrueBeam ST, trilogy, RapidArc, accelerator linear.

ANUNȚ Germania a revenit pe creștere. Cum este explicată revenirea CITEȘTE ȘI ANUNȚ Germania a revenit pe creștere. Cum este explicată revenirea

Secretarul de stat Alexandru Rogobete a subliniat relevanța proiectului în strategia națională de abordare integrată a afecțiunilor oncologice, de la depistare precoce, diagnosticare și tratarea pacienților cu astfel de afecțiuni.

”La nivel european s-a dezvoltat o direcție strategică de a investi semnificativ în creșterea capacității sistemelor medicale de a răspunde la tot ce înseamnă afecțiuni oncologice. Depistarea precoce, diagnosticarea corectă și tratamentele inovatoare fac parte din această strategie. În România am reușit să accesăm fonduri pentru Institutul Oncologic de la Timișoara în valoare de peste 1 miliard de lei, din PNRR, dar restul liniilor de finanțare contribuie la același obiectiv: un răspuns proporțional al sistemului în sprijinul pacienților cu afecțiuni oncologice”, a afirmat Alexandru Rogobete.

Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană. Tranzacție de aproape 1 miliard euro CITEȘTE ȘI Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană. Tranzacție de aproape 1 miliard euro

Potrivit lui Rogobete, investiția totală pentru Centrul Național de Protonoterapie este 70 de milioane de euro, din fonduri europene.

Licitația ar urma să fie lansată în luna august.

Planul European de Control al Cancerului menționează că în fiecare stat membru trebuie să existe un centru comprehensiv de tratament pentru cancer și anume 1 la 5 milioane de locuitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanatate
centru