ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România

ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România

Foto Michelin

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 22 apr 2024

Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează circa 430 de angajați, și va muta producția în România, argumentând prin costurile mai mici de pe piața românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Michelin, cu aproximativ 123.000 de salariați la nivel mondial, și-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, Michelin are în România aproximativ 4.000 de angajați, trei uzine - două la Zalău și una la Florești - și o rețea comercială.

VIDEO ANUNȚ Prima centură rutieră care va fi deschisă în acest an, în următoarele ore CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Prima centură rutieră care va fi deschisă în acest an, în următoarele ore

Începând cu anul 2005, România a devenit centru regional pentru operațiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croația, Bosnia, Macedonia, Muntenegru și Serbia. 

Acum, grupul francez va închide fabrica din Polonia, promițând în același timp că cei 430 de angajați nu vor fi concediați, ci relocați către alte unități ale grupului, fie că produc anvelope pentru autoturisme sau mașini agricole.

FOTO Citroen atacă pe un front nou Dacia, cu un rival pentru Duster CITEȘTE ȘI FOTO Citroen atacă pe un front nou Dacia, cu un rival pentru Duster

Gigantul auto francez are mai multe fabrici în Olsztyn, respectiv Uzina de anvelope pentru vehicule de pasageri și comerciale, Uzina de anvelope agricole, Uzina de semifabricate, Uzina de matrițe.

Recent, alte companii, precum Backer OBR și Levi Strauss & Co, au anunțat concedieri în Polonia. Astfel, producătorul suedez de încălzitoare electrice Backer OBR a anunțat că va concedia până la 30% dintre angajați, la începutul lunii aprilie, iar Levi Strauss & Co. a anunțat că producția la fabrica din Płock va fi întreruptă treptat, până la jumătatea lunii iunie 2024, iar câteva sute de oameni își vor pierde locurile de muncă.

La rândul său, Michelin a anunțat, la finele anului trecut, închiderea a trei unități de producție din Germania și transferarea în Polonia a centrului de servicii pentru clienți, indicând "lipsa competitivității operațiunilor noastre germane pentru piețele europene și de export".

VIDEO Turcii au început lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii au început lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România

Compania a decis atunci că va opri activitatea la fabricile sale din Karlsruhe, Trier și Hamburg până la finalul lui 2025, fiind afectați 1.532 de angajați. În prezent, Michelin are peste 8.000 de angajați în Germania, Austria și Elveția.

Cu doar o lună înainte, Michelin a concediat 1.400 de angajați în Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea roșie
michelin