Murat Büyükerk, CEO Arctic: Fabrica Arctic din Ulmi, o investiție emblematică pentru potențialul României în materie de smart manufacturing și Industry 4.0

Murat Büyükerk, CEO Arctic: Fabrica Arctic din Ulmi, o investiție emblematică pentru potențialul României în materie de smart manufacturing și Industry 4.0

Murat Büyükerk, CEO Arctic

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 30 aug 2023

Liderul pieței locale de electrocasnice, Arctic, are la activ o realizare majoră în materie de producție – construcția primei fabrici Industry 4.0 din România, la Ulmi. Murat Büyükerk, CEO Arctic, detaliază palmaresul impresionant al acestei unități de producție și ne spune de ce România ar trebui să se axeze tot mai mult pe tehnologiile digitale.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Fabrica Arctic din Ulmi este prima fabrică Industry 4.0 din România. Ce înseamnă această investiție pentru companie?

Fabrica Arctic din Ulmi este prima fabrică Industry 4.0 construită de la zero de către grupul Arçelik, iar decizia de a face această investiție în România a fost influențată de potențialul țării în materie de smart manufacturing. De când am vizitat prima dată România, am realizat că această țară are ceva deosebit de oferit și am devenit un susținător al ei în interiorul comunității de business. Pot spune că sunt mândru pentru că echipa pe care o conduc a reușit să contribuie la transpunerea în realitate a acestui potențial. În egală măsură, sunt onorat și recunoscător pentru încrederea care mi-a fost acordată pentru a conduce Arctic, o companie cu o tradiție de peste 50 de ani, prin cea mai importantă transformare a sa – tranziția la Industry 4.0. Arctic a devenit un pionier în propagarea tehnologiilor Industry 4.0 în România, direcție de dezvoltare care va continua, dat fiind că avem o viziune pe termen lung, axată pe sustenabilitate și transformare digitală. Economia verde va constitui principala provocare a următorilor ani, cu accent pe sectoare industriale și de servicii bazate pe noile tehnologii, capabile să genereze o valoare adăugată ridicată. Fabrica Arctic din Ulmi reprezintă un etalon din acest punct de vedere, fiind în același timp un model de sustenabilitate, așa cum o arată includerea sa printre cele mai verzi fabrici Industry 4.0 din lume, în octombrie 2022 când a primit statutul de Sustainability Lighthouse din partea Forumului Economic Mondial (WEF).

Care sunt avantajele Industry 4.0?

Smart manufacturing – sau tehnologiile avansate de producție – reprezintă un domeniu economic strategic, fiind esențial pentru competitivitate, creștere economică și crearea de locuri de muncă. În plus, contribuie la echilibrarea balanței comerciale a României. Arctic exportă în prezent 84% din producția totală în peste 80 de țări.

Industry 4.0 presupune revoluționarea procesului de fabricație, un nou model de interacțiune între oameni și mașini, bazat pe Internet of Things. Acesta vizează dezvoltarea de noi modele și soluții tehnologice pentru a putea răspunde nevoilor clienților. Astfel, tehnologiile Industry 4.0 permit optimizarea continuă a proceselor de producție, eficientizarea consumului de materiale și resurse, precum și un control al calității foarte strict, prevenind pierderile.

Murat Büyükerk, CEO Arctic: Fabrica Arctic din Ulmi, o investiție emblematică pentru potențialul României în materie de smart manufacturing și Industry 4.0

Însă, cel puțin la fel de important, inovațiile Industry 4.0 asigură performanțe de top în materie de sustenabilitate, având un impact transformațional din acest punct de vedere. Acestea fac posibilă trecerea la o economie circulară și tranziția la un sistem de producție mai durabil, care respectă dreptul generațiilor viitoare la o planetă curată, asigurând conservarea mediului.

Care sunt performanțele care fac fabrica de la Ulmi unul dintre numele din elita mondială a producției Industry 4.0?

Centrul de producție integrează tehnologii de ultimă oră din domeniul inteligenței artificiale, al proceselor de automatizare și machine learning, cei peste 200 de roboți fiind doar o parte a unui mecanism complex bazat pe Internet of Things (IoT). Din 2019 și până în prezent, am pus în aplicare o serie de măsuri și tehnologii care au generat un impact semnificativ la nivel de producție din perspectiva sustenabilității. Astfel, în primii 4 ani de funcționare, am reușit să diminuăm consumul de energie per produs cu 56% și pe cel de apă cu 54%, în vreme ce deșeurile de material per produs au fost reduse cu 25%. În fabrică  folosim doar electricitate verde, iar pentru încălzire și răcire ne bazăm pe sisteme de energie regenerabilă. Până în prezent, sistemul fotovoltaic al fabricii a produs peste 3,5 milioane de kWh, ceea ce reprezintă o reducere cu peste 1.150 de tone a emisiilor de CO2. La fel de multă importanță acordăm și apei pe care o utilizăm. Datorită stației de epurare de ultimă generație, cu care fabrica a fost dotată, apele uzate menajere sau industriale sunt tratate în proporție de 100% și repuse în circulație în proporție de 70%. În plus, sistemul de iluminat performant integrat în unitatea de la Ulmi consumă cu 62,9% mai puțină energie electrică decât un sistem neautomatizat.

Cât de pregătită este România pentru smart manufacturing și Industry 4.0, inclusiv din punctul de vedere al forței de muncă?

Există multiple avantaje care plasează România într-o poziție favorabilă, de la viteza conexiunii la internet sau de la faptul că sectorul IT este unul bine dezvoltat, la tradiția universitară solidă în domeniul ingineriei și, implicit, calitatea talentelor disponibile.  O dovadă în acest sens sunt investițiile în centre R&D în mai multe orașe din țară, compania noastră deținând și ea două astfel de divizii, la Ulmi și Găești. Cred cu tărie că România poate face din smart manufacturing unul dintre atuurile sale, fiind o destinație foarte bună pentru investițiile în facilități noi de producție.

Direcția în care merge industria este foarte clară – transformare digitală, sisteme cyber-fizice și prioritizarea sustenabilității. Pivotul central al acestei transformări este, fără îndoială, educația. Tocmai de aceea, la Arctic, ne-am propus să facem un pas mai departe și să contribuim, inclusiv prin implicarea în domeniul educație, de la învățământul dual la programe ultra-specializate. Astfel, au fost puse bazele programului intensiv de dezvoltare, cu o durată de trei ani, Future In Talent (FIT) Graduate Engineering Program, destinat absolvenților de universități în domeniul tehnic, prin care tinerii pasionați de tehnologie să își dezvolte talentul și să contribuie la progresul societății. Ne angajăm să promovăm o cultură a incluziunii și credem cu tărie că diversitatea stimulează inovația, de aceea am extins în România proiectul We inTech, dedicat tinerelor femei care își doresc să urmeze o carieră în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.

Totodată, am conceput și am implementat programe de dezvoltare a angajaților care să fie în concordanță cu ultimele tendințe în materie de tehnologie și digitalizare. Un astfel de exemplu este TechPro Academy, dezvoltată în colaborare cu Universitatea Valahia din Târgoviște și cu Universitatea Koç din Turcia și care a vizat îmbunătățirea competențelor inginerilor, specialiștilor și experților care lucrează în directoratele de producție și supply chain.

viewscnt
Afla mai multe despre
arctic
murat büyükerk