NSA pare a fi ținta unui atac informatic, un grup de hackeri a scos la licitație pe internet coduri informatice

NSA pare a fi ținta unui atac informatic, un grup de hackeri a scos la licitație pe internet coduri informatice
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 aug 2016

Agenția Națională americană de Securitate (National Security Agency, NSA), care a colectat informații electronice în masă în cadrul unor operațiuni a căror amploare a fost dezvăluită de către fostul său consultant și al CIA Edward Snowden, pare că a fost victima hackerilor, relatează AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Un grup misterios de hackeri - care se prezintă drept "Shadow Brokers" - a scos la licitație pe internet coduri informatice pe care le prezintă drept programe destinate să treacă de firewall-uri instalate de puteri rivale precum China și Rusia sau de țări inamice ca Iranul, potrivit unor experți intervievați miercuri de The New York Times (NYT) și The Washington Post (WP).

NSA nu a comentat aceste informații, în pofida unor insistențe din partea AFP.

Hackerii au publicat online două fișiere - unul la care accesul este liber, celălalt cifrat.

VIDEO Televiziuni rusești prezintă o luptă între un american, presupus spion CIA, și un polițist rus pe scările ambasadei SUA din Moscova CITEȘTE ȘI VIDEO Televiziuni rusești prezintă o luptă între un american, presupus spion CIA, și un polițist rus pe scările ambasadei SUA din Moscova

Ei au anunțat că vor posta online mai multe elemente, cu scopul de a strânge fonduri în valoare de un milion de bitcoini, o monedă electronică dificil de urmărit.

Un bitcoin valora miercuri aproximativ 575 de dolari.

Potrivit NYT, aceste programe au putut să fie colectate doar pătrunzând în serverele NSA.

Un fost angajat NSA, care a lucrat pentru unitatea însărcinată cu piratarea cunoscută sub numele de Tailored Access Operations (Operațiuni de acces pe măsură), a apreciat că datele publicate sunt autentice.

"Acestea sunt cheile regatului, fără urmă de îndoială", a declarat el pentru WP, subliniind că acest lucru pune în pericol "securitatea rețelelor guvernamentale și private aici (în Statele Unite) și în restul lumii".

Instituțiile românești din opt țări, inclusiv Rusia, au fost în ultimii doi ani ținta unui atac cibernetic CITEȘTE ȘI Instituțiile românești din opt țări, inclusiv Rusia, au fost în ultimii doi ani ținta unui atac cibernetic

Edward Snowden - care a dezvăluit lumii, în 2013, amploarea spionajului practicat de NSA și care s-a refugiat ulterior în Rusia a comentat cu privire la acest atac informatic pe Twitter.

El a apreciat că atacul poartă marca unei implicări ruse și avansează ipoteza unui avertisment care ar ține mai degrabă de diplomație decât de informații.

Moscova ar reacționa astfel, în opinia sa, după ce a fost acuzată că se află la originea dezvăluirii unor e-mailuri ale mai multor instanțe de conducere ale Partidului Democrat.

Acest scandal s-a dovedit stânjenitor pentru Hillary Clinton.

Site-ul Wikileaks, care le-a publicat, afirmă că cele mai interesante e-mailuri abia urmează să fie dezvăluite.

viewscnt
Afla mai multe despre
nsa
hackeri
internet
atac