Parisul lansează „Mândria franceză” la reciclare: Prima fabrică din lume cu care rezolvăm ce nu poate fi rezolvat!

Parisul lansează „Mândria franceză” la reciclare: Prima fabrică din lume cu care rezolvăm ce nu poate fi rezolvat!
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2024

După ce a dezvoltat o tehnologie inovatoare, compania Carbios se pregătește acum să deschidă ceea ce descrie ca fiind „prima fabrică din lume” de acest tip în estul Franței, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

„Prima fabrică de bioreciclare din lume va fi făcută în Franța”, a salutat miercuri președintele francez Emmanuel Macron pe rețeaua de socializare LinkedIn, descriind procesul drept o „revoluție tehnologică”, iar fabrica care va fi creată dreptun exemplu de „mândrie franceză”, arată Hotnews.

VIDEO&FOTO Șeful Tranzgaz: Companiile românești să iasă în lume. Cu cele din Turcia, să meargă să lucreze împreună în Africa CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Șeful Tranzgaz: Companiile românești să iasă în lume. Cu cele din Turcia, să meargă să lucreze împreună în Africa

Cu ajutorul tehnologiei sale, compania susține că poate recicla produse pe care nimeni nu le mai dorește. Sticlele, tăvile și hainele vechi în special, chiar și cele de proastă calitate sau murdare, sunt cele mai căutate de companie, deoarece majoritatea celorlalte companii de reciclare nu le procesează.

„Nu ne interesează calitatea deșeurilor primite, căutăm chiar și deșeuri mediocre”, a explicat presei directorul general al Carbios, Emmanuel Ladent. „Cu o tehnologie precum Carbios, ne vom ocupa de tot ceea ce alții nu reciclează”.

VIDEO Peste 70 de tornade au lovit SUA CITEȘTE ȘI VIDEO Peste 70 de tornade au lovit SUA

Această soluție va oferi „o reciclare circulară pentru deșeurile greu de reciclat, oferindu-le valoare și, în cele din urmă, evitând ca acestea să fie depozitate sau incinerate”, a declarat grupul, cu sediul la Clermont-Ferrand (centrul-est al Franței), cu ocazia punerii pietrei de temelie a uzinei sale din Longlaville (estul Franței).

Concret, o enzimă creată de companie are capacitatea, atunci când este amestecată cu deșeuri într-un rezervor, de a separa diferitele componente ale deșeurilor și de a pune deoparte polietilenul tereftalat (PET).

„Este nevoie de aproximativ un kilogram de enzime pentru o tonă de PET”, explică Ladent. „După câteva ore, iese un lichid”, după ce enzima a separat PET-ul.

FOTO Duster a fost lansat și în Turcia, dar sub brandul Renault CITEȘTE ȘI FOTO Duster a fost lansat și în Turcia, dar sub brandul Renault

Există apoi etape de filtrare și purificare pentru a permite fabricarea unui PET complet bioreciclat, „fără a compromite calitatea acestuia”, potrivit dlui Ladent.

Materialele plastice PET sunt utilizate pe scară largă, dar majoritatea acestora sunt încă fabricate din materiale pe bază de petrol și nu sunt reciclate.

Cu acest procedeu, „pentru o tonă de deșeuri preparate, 90% din material iese”, explică Ladent, o cifră care este „printre cele mai ridicate” în diferitele tehnici de reciclare.

FOTO Cea mai mare investiție pe un drum județean din România a fost recepționată. „Lucrările sunt de nota 10!” CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai mare investiție pe un drum județean din România a fost recepționată. „Lucrările sunt de nota 10!”

Obiectivul lui Ladent este acum de a „licenția” această tehnologie și de a o comercializa la nivel mondial... Începând cu fabrica din Longlaville, situată la doar câțiva kilometri de Luxemburg și Belgia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
reciclare