Autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe au scăzut cu aproape 15% în prima lună din 2016

Autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe au scăzut cu aproape 15% în prima lună din 2016

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2016

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut puternic în luna ianuarie a acestui an, cu 14,6% față de aceeași perioadă din 2015, până la 1.429, după ce indicatorul revenise pe creștere în 2015, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2015, autoritățile au eliberat 39.112 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,8% față de anul precedent, scrie News.ro

În ianuarie 2016, cele mai multe autorizații pentru clădiri de locuințe s-au eliberat în localități rurale, cu 61,9% din numărul total.

Cele mai multe autorizații pentru construcția de locuințe, 328, s-au eliberat, în ianuarie 2016, în regiunea Nord-Est, care cuprinde șase județe din Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui). Regiunea s-a aflat în ultimii ani, în mod constant, pe primul loc după numărul de locuințe construite. Regiunea Nord-Est este și singura din România care a înregistrat o creștere a numărului de autorizații în prima lună din acest an.

Forte Partners începe lucrările la The Bridge, proiect de 100 mil. euro în București CITEȘTE ȘI Forte Partners începe lucrările la The Bridge, proiect de 100 mil. euro în București

"Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est  și Nord-Vest (-59 autorizații fiecare), Sud-Muntenia (-53) și București-Ilfov (-48)", se arată în comunicatul publicat de Statistică.

În 2015 s-a înregistrat prima creștere a autorizațiilor de construcție pentru clădiri de locuințe după 2008, când piața imobiliară a înregistrat un vârf, iar autoritățile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale.

În perioada 2009-2014, autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe, care includ atât locuințele unifamiliale, cât și blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuințe din partea populației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
autorizatii de constructii
cladiri locuinte