CONFIRMARE BNR cedează Guvernului arenele sportive din Cotroceni. Ce va primi la schimb

CONFIRMARE BNR cedează Guvernului arenele sportive din Cotroceni. Ce va primi la schimb
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 dec 2017

Banca Națională a României va ceda terenurile și construcțiile aferente arenelor sportive din Cotroceni (arenele BNR), care vor reintra în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului, urmând să primească în proprietate, la schimb, o serie de alte active imobiliare importante, operațiune pregătită deja printr-un act normativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, banca centrală va primi în proprietate terenurile din București pe care se află Institutul Bancar Român, Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale al băncii centrale și două structuri organizatorice din centrala BNR, precum și terenul din Târgu Mureș pe care este situat sediul teritorial din localitate al băncii.

Parlamentarii PSD au elaborat un proiect de lege în acest sens, privind schimbul de imobile între BNR și statul român, confirmând informațiile publicate de Profit.ro încă din octombrie.

Schimbul de imobile va fi prin compensare valorică, valoarea de piață a activelor menționate urmând a fi stabilită de către un evaluator autorizat selectat de BNR și pe cheltuiala acesteia.

CONFIRMARE BNR cedează Guvernului arenele sportive din Cotroceni. Ce va primi la schimb

Primăria Capitalei va achiziționa, într-o primă etapă, 42 dintre cele 100 de autobuze electrice CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei va achiziționa, într-o primă etapă, 42 dintre cele 100 de autobuze electrice

Dacă va rezulta că arenele sportive cedate de BNR au o valoare mai mare decât terenurile preluate la schimb de banca centrală (cea mai probabilă situație), suma stabilită ca diferență de valoare va fi scăzută din obligațiile fiscale ale băncii centrale. În situația inversă, dacă va rezulta că BNR datorează bani statului în urma schimbului de imobile, diferența nu va fi achitată de Banca Națională în numerar, ci va fi acoperită de la bugetul de stat, care își va asuma astfel pierderea, prevede draftul de act normativ.

Astfel, în schimbul arenelor sportive din Cotroceni, BNR ar urma să primească terenul de 5.407 metri pătrați al Institutului Bancar Român din strada Negru Vodă nr. 3 și pe cel de aproape 11.000 metri pătrați al Centrului de Perfecționare Profesională și Activități Sociale al băncii centrale din strada Doctor Staicovici nr. 42-48, plus terenul sediului local din Târgu Mureș al BNR, de 2.068 metri pătrați.

Arenele sportive care vor fi cedate de către BNR Ministerului Tineretului și Sportului sunt compuse din terenuri de 16.210 metri pătrați și construcții de circa 9.700 metri pătrați, respectiv arena centrală cu tribună, terenuri de antrenament și alte terenuri de tenis, un restaurant, o cafenea și un depozit.

Pentru o suprafață de teren de circa 14.820 metri pătrați din incinta actuală, pe care se află o casă de oaspeți și o stație de pompe, BNR nu deține acte de proprietate, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Clădirea Institutului Bancar Român din strada Negru Vodă nr. 3, București

Clădirea Institutului Bancar Român din strada Negru Vodă nr. 3, București

VIDEO Cum ar putea arăta Galaxy S9 CITEȘTE ȘI VIDEO Cum ar putea arăta Galaxy S9

În octombrie, în urma audierii viceguvernatorului  BNR Eugen Nicolăescu în Comisia Economică a Senatului, senatorii, reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului și cei ai conducerii băncii centrale au căzut de acord să constituie un grup de lucru comun, astfel încât, în cele din urmă, terenurile cu destinație sportivă deținute de BNR în Cotroceni să fie cedate ministerului prin compensare cu alte terenuri.

Reprezentanții BNR i-au convins pe senatori că, pentru ca un astfel de schimb de terenuri să poată avea loc, Parlamentul trebuie să adopte o lege care să instituie cadrul legislativ al procedurii de compensare, banca centrală fiind o instituție independentă și având nevoie de o lege specială în acest sens. Potrivit viceguvenatorului Nicolăescu, BNR ar trebui să primească în compensare o serie de terenuri pe care în prezent deține diverse imobile, dar pentru al căror teren nu are drept de proprietate.

Surse oficiale au precizat atunci pentru Profit.ro că BNR dorește în compensare o serie de terenuri fără destinație sportivă de lângă arenele sportive, precum un hotel de mici dimensiuni care se află în zona respectivă și alte câteva suprafețe. Totodată, BNR solicită în compensare terenuri pe care se află imobile ale filialelor sale din teritoriu.

Senatorii din Comisia Economică, în frunte cu președintele comisiei, liberalul Daniel Zamfir, s-au arătat de acord cu soluția propusă de BNR și s-au angajat ca, în cel mult o săptămână sau două, să elaboreze proiectul de lege care să permită această procedură de compensare. Daniel Zamfir a opinat însă că terenurile sportive respective ar trebui ulterior transferate de la ministerul de resort la primăria Capitalei, care ar putea investi în arenele de tenis sau în fostul stadion de fotbal.

CONFIRMARE BNR cedează Guvernului arenele sportive din Cotroceni. Ce va primi la schimb

Pe ce cash pot conta investitorii din fondurile închise de la BVB anul viitor. Profiturile cumulate ale celor 6 emitenți din structura indicelui BET-FI la 11 luni se ridică la 1,68 miliarde lei CITEȘTE ȘI Pe ce cash pot conta investitorii din fondurile închise de la BVB anul viitor. Profiturile cumulate ale celor 6 emitenți din structura indicelui BET-FI la 11 luni se ridică la 1,68 miliarde lei

Subiectul a revenit în actualitate în vara acestui an, când Ion Țiriac a anunțat că a cedat capitalei Ungariei, Budapesta, licența turneului ATP de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy, competiție găzduită în ultimii 20 de ani de București, din cauza lipsei infrastructurii modernizate.

"Neavând unde, jucându-l în țigănie acolo, făcând o treabă numai ca să nu ne ia licența, am plecat. Turneul se joacă de anul viitor la Budapesta. Deci s-a terminat treaba, să-l facă și alții", a declarat în iunie Ion Țiriac pentru emisiunea "Așii tenisului", de la televiziunea Digi Sport. Potrivit unui document prezentat de Profit.ro, Ministerul Tineretului și Sportului arăta că nu poate investi în modernizarea arenelor de tenis din Cotroceni pentru că nu le deține, acestea fiind în proprietatea BNR.

Ulterior, situația s-a inflamat, după ce Țiriac a susținut într-o audiere la Senat că în februarie 1990 a plătit circa 400.000 de dolari pentru refacerea arenei de tenis, pentru ca în iulie 1991 BNR să preia de la Ministerul Sportului pentru doar 233.000 dolari întregul club. Mai mult, ministrul Sportului a susținut că BNR ar cere acum Guvernului 35 milioane de euro pentru club, fapt negat ulterior de banca centrală, iar Țiriac a spus că vrea să dea în judecată BNR invocând nereguli la preluarea din 1991.

viewscnt
Afla mai multe despre
arenele bnr
turneul de tenis brd
ion tiriac
complex tenis cotroceni bnr
bnr
institutul bancar roman
sucursale bnr
ministerul tineretului si sportului
tenis