Consiliul Concurenței suspectează practici nelegale pe piața cimentului

Consiliul Concurenței suspectează practici nelegale pe piața cimentului
scris 6 mai 2019

Principalii producători din sectorul producerii și comercializării cimentului din România (Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România) au capacități de producție diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producție o utilizează cel mai puțin. Acest aspect a condus la o situație neobișnuită, în care cele trei companii dețin cote de piață aproximativ egale, fluctuațiile în timp fiind nesemnificative.

Concluzia aparține Consiliului Concurenței și este menținută și în urma observațiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piața producerii și comercializării cimentului. Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcționare, de a identifica eventualele disfuncționalități la nivelul sectorului și de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenței.

DOCUMENT& GALERIE FOTO Aviz de expropriere pentru unul din cele mai degradate monumente istorice din Capitală și sesizare trimisă la IGPR CITEȘTE ȘI DOCUMENT& GALERIE FOTO Aviz de expropriere pentru unul din cele mai degradate monumente istorice din Capitală și sesizare trimisă la IGPR

Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producție, a reduce costurile și a facilita accesul la resurse. În același timp, companiile dețin capacități de producție atât pe piețele de extracție/prelucrare și comercializarea agregatelor minerale, cât și pe piețele producerii și comercializării betoanelor, mortarelor și șapelor, prefabricatelor din beton. Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România sunt prezente și pe piețele producerii și comercializării filerului de calcar, respectiv a lianților hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianți).

În cadrul analizei, Consiliul Concurenței a observat că prețurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeași evoluție în timp. De asemenea, principalii clienți pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanță de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărțire a pieței geografice.

Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse și livrate în scopul împărțirii pieței, acești producători de ciment având posibilitatea de a ține captivi anumiți clienți astfel încât să mențină cote de piață simetrice.

În urma acestor constatări, Consiliul Concurenței a declanșat, în luna octombrie a anului trecut, o investigație privind o posibilă înțelegere anticoncurențială între Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România, realizată prin împărțirea pieței producției și comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piață și/sau produselor oferite pe piață, limitarea sau controlul producției, comercializării, dezvoltării tehnice sau investițiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a prețurilor practicate de companiile implicate.

În același timp, Consiliul Concurenței a recomandat ca în proiectul de modificare a Legii minelor să fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licenței de exploatare a agregatelor de carieră și prelungirea acesteia, având în vedere că perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licența de exploatare, precum și dreptul de prelungire, nelimitat, reprezintă elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piață și, implicit, la îngrădirea concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
ciment