Cum arată investiția TeraPlast în Serbia. Ce nu are compania nici în România. Fabrica este la 2 kilometri de o autostradă către Europa

Cum arată investiția TeraPlast în Serbia. Ce nu are compania nici în România. Fabrica este la 2 kilometri de o autostradă către Europa

Sursa foto: TeraPlast

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 iul 2018

Președintele Consiliului de Administrație al TeraPlast, Dorel Goia, spune că investiția în fabrica din Serbia de panouri sandwich a fost realizată în vederea reducerii costurilor de transport pentru o piață unde deja compania din Bistrița era prezentă. Localitatea Leskovac este situată la doar 2 kilometri de o autostradă care face facile și exporturile în Germania sau Austria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Românii i-au bătut pe sârbi la fotbal. Cum așa? Nu urmează să joace abia în toamnă? Nu. Nu este vorba despre un meci la nivelul selecționatelor naționale reprezentative. Victoria de care vorbim le-a aparținut unor angajați ai TeraPlast Bistrița care au jucat cu colegi ai lor de la fabrica de panouri sandwich recent achiziționată de companie.

Este parte a unui efort de sudare la nivel de grup de companii pentru una dintre cele mai importante investiții ale TeraPlast, în valoare de peste 4 milioane de euro. Dorel Goia a vorbit la deschiderea ședinței de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București despre compatibilitatea între unitățile din România și Serbia de fabricare a panourilor sandwich. „Seamănă 100%”, a declarat el.

Tehnologia este identică, de la același producător, doar că în Serbia investiția este mai mare pentru că au avut mai multe fonduri la dispoziție. TeraPlast a achiziționat anul trecut la licitație fabrica din Serbia care era în procedură de faliment, iar parte a tranzacției era anunțată și suma de 2,7 milioane euro pentru investiții și alte 4 milioane euro drept capital de lucru.

ANALIZĂ Prima Casă a devenit periculoasă! Concluzia, asumată și de \ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Prima Casă a devenit periculoasă! Concluzia, asumată și de "Sfatul Înțelepților" din BNR, Finanțe și ASF

„Am pregătit 4 ani intrarea în Serbia”, spune Goia. Firmele românești specializate în fabricarea panourilor sandwich exportau în tot spațiul ex-iugoslav. „Era, însă, un mare handicap, cel al distanței”, explică președintele CA al TeraPlast. „Fiind produse relativ ieftine, impactul transportului este unul mare și am decis să facem ceva în Serbia.”

Fabrica grupului TeraPlast din Serbia este amplasată în Leskovac, oraș cu aproximativ 170.000 de locuitori și unde șomajul este de 17%. Avantajul este de a fi situată la doar 2 kilometri de autostrada A1 din Serbia care are calea deschisă către Viena și Berlin, facilitând astfel exporturile, așa cum se vede pe harta de mai jos.

Cum arată investiția TeraPlast în Serbia. Ce nu are compania nici în România. Fabrica este la 2 kilometri de o autostradă către Europa

În prezent, în Serbia grupul TeraPlast are un director de vânzări, român din Republica Moldova, iar alternativ sunt prezenți 1-4 muncitori, tehnicieni, ingineri. „Sunt necesari până când nivelul calității din Serbia ajunge egal cu cel din România, până când implicarea muncitorilor sârbi este egală cu cea a celor din Bistrița”, explică Goia.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
bvb
bursa
serbia
dorel goia