După opt ani, rata de neocupare a spațiilor de birouri moderne din București a scăzut sub 10%

După opt ani, rata de neocupare a spațiilor de birouri moderne din București a scăzut sub 10%
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2017

Livrările de spații noi de birouri moderne din București au fost limitate în primele trei luni ale anului, doar 11.000 de metri pătrați fiind finalizați, astfel că stocul a crescut ușor, până la 2,55 milioane de metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În primul trimestru al anului, volumul total al tranzacțiilor cu spații de birouri moderne din Capitală a fost de peste 110.000 metri pătrați, de zece ori mai mare față de livrări, 50% reprezentând cerere netă, și anume contracte noi de închiriere și preînchiriere sau extinderi ale companiilor existente, arată un studiu al companiei imobiliare C&W Echinox.

În acest context, pentru prima oară în ultimii opt ani rata de neocupare a spațiilor de birouri din București a scăzut sub nivelul de 10%, pana la 9,8%, spațiile neocupate fiind de aproximativ 250.000 de metri pătrați. În perioada 2009 – 2010, după instalarea crizei, rata de neocupare a birourilor din București atinsese nivelul de 18%.

„Piața de birouri din București a avut o evoluție sănătoasă în ultimii ani, astfel că în ciuda unei creșteri substanțiale a stocului, rata de neocupare a spațiilor s-a redus sub pragul de 10%, plasându-se în zona piețelor stabile. Acest lucru se datorează atât creșterii sectoarelor IT și BPO, cât și maturizării dezvoltatorilor, care au livrat clădiri adaptate cererii actuale, în zone consacrate, cu acces la mijloace de transport în comun, astfel că majoritatea spațiilor livrate în ultimii ani au fost rapid absorbite”, a declarat Mădălina Cojocaru,  Partner - Office Agency C&W Echinox.

PSD și-a respins în Parlament programul de construcție a peste 500 de creșe, cu alocare de 175 milioane euro CITEȘTE ȘI PSD și-a respins în Parlament programul de construcție a peste 500 de creșe, cu alocare de 175 milioane euro

Rate de neocupare sub media pieței se înregistrează în CBD - Central Business District (9,1%), precum și în cele mai dinamice zone din ultimii ani, respectiv Vest (4,6%) și Barbu Văcărescu – Floreasca (5,9%). Rata de neocupare a scăzut în ultimii ani și în zona Pipera Nord, până la 31%, dar se situează în continuare peste media pieței.

Companiile din sectoarele Tehnologie și Telecomunicații, Financiar și Manufactură/ Industrial au continuat și în primele trei luni ale acestui an să fie cele mai dinamice.

Anul acesta, nivelul livrărilor de spații moderne de birouri din București este estimat să depășească 150.000 metri pătrați, 40% din aceste spații urmând a fi livrate în zona de Vest.

O serie de proiecte au fost amânate pentru anul 2018, astfel că pentru anul următor se așteaptă un volum al livrărilor de peste 300.000 de metri pătrați. Stocul modern de birouri din București ar putea atinge la finalul anului viitor pragul de 3 milioane de metri pătrați.

Cushman & Wakefield se află în top 3 companii ce oferă servicii imobiliare la nivel global, cu aproximativ 43.000 de angajați în peste 60 de țări, venituri de peste 5 miliarde de dolari și 191 de miliarde de dolari tranzacționați la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
birouri bucuresti