Efectul incendiilor recente din blocuri: Interdicții și obligații pentru dezvoltatori și proprietari de locuințe. Astăzi, nu pot fi sancționați din cauza lacunelor legislative

Efectul incendiilor recente din blocuri: Interdicții și obligații pentru dezvoltatori și proprietari de locuințe. Astăzi, nu pot fi sancționați din cauza lacunelor legislative
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 dec 2018

Dezvoltatorilor, dar și proprietarilor le va fi interzis să permită ca un imobil să fie locuit înainte de semnarea procesului verbal de recepție a construcției, conform unui proiect care urmează să fie discutat. Toate locuințele vor trebui asigurate de investitori cu branșamente definitive la rețelele de utilități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul, susținut în Parlament atât de parlamentari de la Putere, cât și din Opoziție, este argumentat prin faptul că în ultima perioadă au fost mai multe incendii la imobile cu destinația de locuințe care nu aveau semnate procesele verbale de recepție la finalizarea lucărilor de construcții sau care nu aveau branșamente autorizate, adecvate și definitive. Aceste accidente s-au soldat cu victime și pagube materiale, iar vinovații morali - investitori, dezvoltatori sau proprietari - nu pot fi sancționați din cauza lacunelor legislative.

Din acest motiv, autorii proiectului propun modificarea Legii calității în construcții, astfel încât să prevadă ca cerințe fundamentale pentru o construcție - pe lângă cele de rezistență mecanică și stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate și mediu înconjurător, siguranță și accesibilitate în exploatare, protecție împotriva zgomotului, economie de energie și izolare termică -, și: ”branșamente adecvate și definitive la rețelele de utilități: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, eneregie termică, după caz”.

Proiectul stabilește, totodată, că investitorii, persoane fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții sau intervenții la construcțiile existente, au obligația ”să nu permită locuirea înainte de semnarea procesului verbal de recepție a construcțiilor la terminarea lucrărilor”.

ULTIMA ORĂ În construcții va fi un salariu minim brut lunar de 3.000 lei, taxele de muncă vor fi eliminate la angajatori. Va fi înființat Fondul de Garantare pentru Construcții și stabilit un avans obligatoriu la proiecte CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ În construcții va fi un salariu minim brut lunar de 3.000 lei, taxele de muncă vor fi eliminate la angajatori. Va fi înființat Fondul de Garantare pentru Construcții și stabilit un avans obligatoriu la proiecte

În cazul proprietarilor, interdicția vizează mai multe tipuri de intervenții realizate la propria locuință.

Astfel, proprietarii construcțiilor au obligația ”să nu permită locuirea înainte de semnarea procesului verbal de recepție a construcțiilor la terminarea lucrărilor, reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desființare parțială”.

Autorii proiectului mai prevăd ca locuirea unui imobil înainte de semnarea procesului verbal de recepție a lucrărilor va constitui contravenție și va fi sancționată cu confiscarea sumelor care provin din promisiuni sau contracte de vânzare-cumpărare, închiriere sau orice alt formă de a încasa un drept de folosință.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobil
locuinta
locuit
interzice
interdictie
proces
verbal
receptie
lucrari
constructii
investitori
dezvoltatori
proprietari
proiect
lege
parlament