Evergrande, aproape de colaps. Piața imobiliară din China însumează datorii de 5 trilioane de dolari - o treime din PIB-ul țării

Evergrande, aproape de colaps. Piața imobiliară din China însumează datorii de 5 trilioane de dolari - o treime din PIB-ul țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2021

Gigantul imobiliar chinez Evergrande este tot mai aproape de colaps, iar guvernul de la Beijing pare să nu mai fie dispus să salveze compania. Falimentul Evergrande va avea ample efecte globale, mai ales în condițiile în care economia Chinei se bazează masiv pe sectorul imobiliar, care are o valoare totală estimată la 52 de trilioane (sau 52 de mii de miliarde) de dolari, informează Business Insider. De asemenea, în acest moment, sectorul imobiliar chinez înregistrează, per ansamblu, datorii de 5 trilioane de dolari, adică o treime din PIB-ul Chinei, conform unui raport al agenției de rating Standard & Poor's.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu câteva zile, Evergrande a evitat la limită falimentul, după ce reușit să plătească în ultimul moment o dobândă în valoare de 83,5 milioane de dolari la o obligațiune externă (bond), arată Digi 24.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Problema Evergrande este că a ratat deja mai multe astfel de plăți și înregistrează datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari.

În cazul falimentului gigantului imobiliar, guvernul chinez va trebui să gestioneze trei crize, arată Insider. În ordinea importanței, acestea sunt: menținerea stabilității sociale și protejarea proprietarilor („prioritatea 1”), grija față de creditori („prioritatea 2”) și la final - soarta acționarilor („prioritatea 3”).

„Prioritatea nr 1. pentru guvernul chinez este, fără îndoială, protejarea celor care au cumpărat locuințe. Undeva la mijloc sunt creditorii, care vor încerca să negocieze recuperarea a cât mai mult din banii împrumutați”, a declarat pentru Insider Xin Sun, specialist în economia chineză la King's College of London.

„Ultima grijă o reprezintă soarta acționarilor, care vor fi complet distruși”

Un exemplu în acest sens este situația fondatorului și președintelui Evergrande, Hui Ka Yan, a cărui  avere a scăzut de la peste 23 de miliarde de dolari (estimată la începutul lui 2021) până la 7,3 de miliarde, în prezent: guvernul chinez i-a solicitat lui Hui să plătească din buzunarul propriu o parte din enorma datorie a companiei Evergrande, informează Insider, care citează surse Bloomberg.

Evergrande are 1,6 milioane de apartamente neterminate pentru care proprietarii au plătit deja un avans

Banca națională a Chinei a promis deja protejarea intereselor cumpărătorilor și proprietarilor de locuințe, în cazul falimentului Evergrande.

„Guvernele locale vor interveni pentru a livra locuințe în locul Evergrande”, a spus Sun. „Dacă Evergrande intră în colaps, guvernele vor încerca securizarea activelor companiei și vor cere altor dezvoltatori imobiliari să preia acele active valoroase. Vor împrumuta apoi bani de la bănci și vor continua să livreze locuințele celor care le-au cumpărat ințial de la Evergrande”.

Evergrande are în acest moment 1,6 milioane de apartamente nelivrate pentru care proprietarii deja au plătit deja avans. Compania - a doua ca mărime din sectorul imobiliar al Chinei - are în prezent obligațiuni la scadență în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari.

În plus, conform Standard & Poor's, o treime dintre dezvoltatorii imobiliari din China vor avea probleme cu rambursarea datoriilor în următoarele 12 luni.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

Astfel, sectorul imobiliar chinez se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave din cauza scăderii vânzărilor și a accesului restricționat la credite și înregistrează, per ansamblu, datorii totale de aproximativ 5 trilioane de dolari - o treime din întregul PIB al Chinei.

În acest moment, în China există suficiente proprietăți imobiliare goale care pot găzdui peste 90 de milioane de oameni - suficient pentru a muta în ele populațiile unor țări precum Franța, Germania ori Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
evergrande
proprietăți imobiliare
china
faliment