Cum contribuie alegerea unei locuințe la creșterea calității vieții. Peisajul urban și ”trăirea locului”

Cum contribuie alegerea unei locuințe la creșterea calității vieții. Peisajul urban și ”trăirea locului”
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 2 nov 2021

Calitatea unei locuințe este definită de fiecare persoană în parte, este o percepție unică și personală, dincolo de elementele de bază: acoperiș, ferestre, echipamente, utilități. Satisfacția fiecăruia, atunci când își alege și amenajează o casă, vine din îndeplinirea unui set de cerințe, care se bazează pe nevoi și dorințe. Aici intervin mai multe elemente, dar una dintre cele mai importante constrângeri este cea financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un dezvoltator imobiliar care proiectează locuințe sau blocuri multi-familiale caută să soluționeze cât mai multe cerințe, plecând de la un standard universal și încercând să ofere o combinație de caracteristici, în limitele constrângerilor existente. Acestea vin din mai multe zone: autorități, așteptările finanțatorilor/investitorilor, veniturile clienților, tehnologia materialelor și specializarea proiectanților iar atingerea unui punct median nu este deloc ușoară.

Mai există o serie de elemente care contează, sunt mai puțin evidențiate dar contează în ochii rezidenților. Peisajul urban și ”trăirea locului”, adică suma experiențelor pe care le are cineva într-un anumit cartier, sunt la fel de importante în alegerea unei locuințe, dar sunt rareori luate în calcul.

Lotizarea terenurilor din oraș

În București, în mod tradițional, lotizarea (împărțirea – n.n.) terenurilor cu lățimi mici și lungimi mari a creat un ritm sacadat al peisajului urban. Înșiruirea de fațade divergente, unele cu sticlă, altele vopsite, unele cu arhitectură modernă, altele în degradare nu ajută deloc la armonia vizuală.

Mai mult, posibilitatea dezvoltatorilor de a crea spații în beneficiul comunităților scade plecând numai și de la forma terenului. Deseori, pentru a putea construi pe acest format, proiectele se compun din clădiri identice așezate în rând. Astfel, lipsa unei topografii arhitecturale și considerentele economice generează proiecte repetitive, lipsite de personalitate și frumusețe.

Uneori, înălțimile clădirilor ignoră proporția între ceea ce se construiește și spațiul verde alocat. Dezvoltatorii nu iau în considerare importanța retragerilor față de stradă, în mod tradițional un spațiu rezervat pentru vegetație, unde copacii care se dezvoltă pe verticală formează un scut de protecție în spațiul urban. În schimb, se plantează tufișuri și iarbă, care seacă peisajul natural.

Cum contribuie alegerea unei locuințe la creșterea calității vieții. Peisajul urban și ”trăirea locului”

Defrișarea urbană

Cu toții remarcăm cum, deseori, pe terenurile cu case deja existente apar case mai mari și în număr mai mare care, de obicei, sunt proiecte ce elimină vegetația. Dispar pomii fructiferi și florile din grădina foștilor proprietari iar brazii din fața caselor de altădată sunt înlocuiți cu pavaje multicolore sau locuri de parcare.

În consecință, există o presiune incredibilă asupra domeniului public pentru a asigura așa-numita pădure urbană. Investițiile în peisagistica urbană sunt foarte costisitoare și, din această cauză, densitatea urbană crește, în timp ce calitatea și proporția vegetației înconjurătoare scade. Și cel mai trist este că acest fapt este acceptat de către cumpărătorii constrânsi de bugetele la dispoziție iar rezultatul se vede în tabloul noilor dezvoltări imobiliare din întregul oraș.

În acest peisaj urban, se remarcă tot mai mult un complex rezidențial din Sectorul 1, amplasat pe ieșirea din oraș spre Chitila, dezvoltat prin parteneriatul dintre Cityring Development și EVERGENT Investments, pentru caracteristicile echilibrate si pentru raportul calitate-pret. Proiectul Atria Urban Resort, premiat în 2021, propune apartamente bine compartimentate, cu suprafețe care respectă legea locuinței, de 2, 3 sau 4 camere și studiouri mari și încăperi luminoase. Distanțele mari dintre clădiri, de până la 100 de metri, îndeplinesc nevoia de intimitate a rezidenților, complexul oferind, contrar tendințelor actuale, locuințe în clădiri preponderent P+4 sau P+6, în cazul celor cu spații comerciale.

Zona, care a intrat în vizorul mai multor investitori, cunoaște o rejuvenare și dezvoltare remarcabilă: Mall Colosseum, care se va finaliza în această iarnă, clădirile de birouri J8 de pe strada Jiului dar și un nou proiect dezvoltat de Skanska pe Bdul Bucureștii Noi. Orașul Chitila continuă cu proiectul Valea Mangului, o rezervație naturală pe 6,5 hectare, care se alătură Parcului Dendrologic Chitila, pe malul lacului.

Cum contribuie alegerea unei locuințe la creșterea calității vieții. Peisajul urban și ”trăirea locului”

Cheia succesului la Atria Urban Resort

Liria Themo, directorul de marketing al Atria Urban Resort crede că există o rețetă a succesului și o descrie succint:

Succesul, mai mereu, depinde de aptitudinile și agilitatea echipelor, plus atenția, viziunea și pasiunea pe care le pui în orice proiect, iar pregătirile sunt cheia! Am analizat situația pieței imobiliare din București și am identificat neajunsurile. Am luat în calcul posibilitățile cumpărătorilor, am studiat unde și cum îi dezamăgesc dezvoltatorii, am schițat un plan de atac și am trecut la treabă. Reușita constă în faptul că am decodat o nișă, un segment de piață care recunoaște calitățile urbanistice ale proiectului Atria. Stiți, orice bun creat de om nu poate concura cu frumusețea naturii. Arborii, mestecenii și arțarii, stejarii și frasinii, vor munci pentru noi și pentru rezidenții Atria! De aceea am investit atât de mult în proiectele peisagistice.“

Reprezentantul Atria Urban Resort a mai explicat că, deși densitatea urbană crește într-un mod firesc, în orice capitală, atmosfera care se creează depinde de foarte mulți factori.

“Mărimea spațiului liber sau verde alocat pe cap de locuitor este simplu de calculat. De exemplu, cea de-a doua fază la Atria – care este vândută în proporție de 75% și ne așteptăm să o livrăm în această iarnă -, are un teren alocat de aproximativ 30.000 mp, adică 3 hectare. Pe acest teren sunt construite aproape 400 de apartamente cu un mix de studiouri și apartamente de 2 până la 4 camere. Amprenta clădirilor ocupă numai 25% din suprafața totală, restul reprezintă spații deschise și verzi. Topografia aerată, clădirile cu regim mic de înalțime care oferă intimitate, siguranța ca vederea rămâne uniformă și armonioasă aduc plus valoare proiectului Atria. Mai mult, a nu se neglija nici importanța timpului asupra unui proiect, care are un impact major asupra investiției și asupra valorii de revânzare, pentru că spațiile verzi ridică valoarea complexului an de an. Arborii ne sunt cei mai valorosi aliați din toate punctele de vedere”, explică reprezentanta Atria Urban Resort.

Consolidarea urbană accelerată schimbă semnificativ peisajele urbane. Măsurile luate la Atria pentru a maximiza beneficiile reamenajării zonei, protejând în același timp una dintre cele mai importante resurse funcționale, culturale și de mediu, cresc calitatea vieții rezidenților.

Un material Investing In Property

viewscnt
Afla mai multe despre
atria urban