EXCLUSIV Certion, grupul imobiliar al lui Cătălin Scripcaru, a cerut insolvența proiectului său Vogh Olimp, ca măsură de protecție

EXCLUSIV Certion, grupul imobiliar al lui Cătălin Scripcaru, a cerut insolvența proiectului său Vogh Olimp, ca măsură de protecție

Cătălin Scripcaru alături de proiectul Vogh Olimp

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 20 sep 2023

Vogh Olimp, firma grupului Certion, fondat de antreprenorul Cătălin Scripcaru, și-a cerut insolvența, potrivit documentelor consultate de Profit.ro. Prin această firmă se dezvoltă un bloc cu 166 de apartamente de vacanță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE 6.10.2023 Punctul de vedere al constructorului SID International Construct SRL

Am fost implicați în proiect începând cu luna iunie 2021, în calitate de antreprenor specializat în structura rezistență și ulterior, la solicitarea domnului Cătălin Scripcaru și a Vogh Olimp SRL, societate parte a Grupului Certion, în calitate de Antreprenor General, în colaborare cu Antreprenorii de Specialitate Iamsat Muntenia pentru instalații și Glassrom Impex pentru tâmplărie și fațade.

Menționăm că întregul proiect a fost afectat de întârzieri din cauza lipsei documentației necesare, o obligație contractată de Grupul Certion - Vogh. Acest lucru a dus la modificări substanțiale față de autorizația de construire, care ar fi impus o reautorizare imediată, amânată de VOGH Olimp și Certion.

Am efectuat lucrările conforme cu prevederile contractuale și specificațiile proiectului Vogh Olimp. Cu toate acestea, echipa Vogh Olimp/Certion a refuzat să remunereze lucrările executate, în ciuda semnării stadiilor fizice și a recepționării acestora, inclusiv recepția finală în prezența autoritățiilor locale, Primăria Mangalia. Din lipsa unei înțelegeri, am fost nevoiți să exercităm drepturile legale ale antreprenorului. Prin urmare, la sfârșitul lunii Mai 2023, am procedat conform legii la instituirea unei ipoteci legale asupra imobilului în cauză. Menționăm că această acțiune nu reprezintă un abuz, ci o procedură legală în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. În urma acestei măsuri, noi și subcontractorii noștri am blocat o sumă de peste 6 milioane de lei, care în comparație cu veniturile Vogh, se consideră a fi o sumă relativ modestă. În continuare, am inițiat procedura legală de ordonanță de plată și am solicitat deschiderea procedurii de insolvență a Vogh Olimp în vederea recuperării creanțelor cuvenite.

Toate angajamentele exprimate de reprezentanții Vogh Olimp/Certion, însoțite de documente pentru recunoașterea sumelor respective, au fost încălcate de către aceștia, prin refuzul lor de a subscrie documentele propuse inițial de propria lor parte
“.

Dezvoltatorul spune că are antecontractate circa 70% din apartamentele blocului cu 12 etaje din stațiunea Olimp și că a apelat la insolvență nu pentru că ar avea probleme financiare, ci pentru a se proteja împotriva acțiunilor antreprenorului general S.I.D. International Construct din București.

„Am apelat la un mecanism legal pentru a ne apăra împotriva abuzurilor antreprenorului general, care a inițiat o acțiune de ipotecă legală, o practică destul de cunoscută în piață. Ca să putem finaliza procesul de vânzare-cumpărare a apartamentelor antecontractate, liber de sarcini, am apelat la acest mecanism de protecție. Majoritatea clienților cunosc și înțeleg situația. În cadrul procesului de insolvență vom putea vinde cumpărătorilor apartamentele antecontractate. Legea insolvenței se extinde mai mult decât practica obișnuită în cazul incapacității de plată și te protejează și în astfel de cazuri. Deocamdată am depus cererea de intrare în insolvență și sperăm ca în următoarele luni să încheiem acest episod“, a declarat, pentru Profit.ro, Cătălin Scripcaru.

El a mai explicat faptul că după recepția apartamentelor a dorit să înceapă vânzarea lor, însă a intervenit cererea de ipotecă legală a constructorului care i-a blocat acțiunea. Firma S.I.D. International Construct este deținută de Ciprian Dumitrașcu și este în insolvență din 2021, potrivit datelor furnizate de termene.ro.

Scripcaru spune că parteneriatul cu Loyal Paladin rămâne valabil, iar Vogh Olimp va deveni primul proiect de reședință de marcă administrat de acest custode hotelier.

Vogh Olimp

Vogh Olimp



La un kilometru distanță de acest proiect, tot în stațiunea Olimp, Certion mai dezvoltă și proiectul Galileo, care va avea în componență circa 150 de apartamente de vacanță. Acest ansamblu rezidențial este finalizat în proporție de 60%, construcția fiind realizată de alt antreprenor general.

Scripcaru spune că vânzările la acest proiect merg slab, în ritm cu tendința generală a pieței rezidențiale.

Certion mai lucrează și la alte proiecte rezidențiale în Olimp. Pentru două dintre acestea, dezvoltatorul imobiliar a depus documentația și așteaptă obținerea autorizației de construire.

Grupul a anunțat în 2021 că are în plan dezvoltarea unor proiecte rezidențiale premium în zona Neptun-Olimp, a căror investiție totală depășește 45 de milioane de euro, pe o perioadă de 4 ani.

Certion este deținut de Cătălin Scripcaru, în proporție de 85%, de Cezar Ionescu (10%) – directorul de dezvoltare al grupului, și de Felicia Căruntu (5%).

EXCLUSIV Dezvoltatorii imobiliari Robertino Georgescu și Dan Drăgulin reiau autorizarea unui ansamblu rezidențial premium peste drum de mall-ul Băneasa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorii imobiliari Robertino Georgescu și Dan Drăgulin reiau autorizarea unui ansamblu rezidențial premium peste drum de mall-ul Băneasa

Scripcaru este fost director de țară al Strabag și Raiffeisen Evolution. El a deținut și master franciza rețelei de agenții imobiliare Century 21 în România. În 2018 a fondat, alături de Octavian Avrămoiu, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, divizia Neo a dezvoltatorului One United Properties. A plecat de la One United în 2020 și a pus bazele Certion.

La începutul acestui an se aflau în construcție peste 3.000 de unități rezidențiale doar în zona Mamaia a litorarului românesc, care ar urma să fie finalizate în acest an sau în 2024, potrivit brokerilor imobiliari de la SVN.

viewscnt
Afla mai multe despre
certion
catalin scripcaru
vogh olimp