EXCLUSIV Despec, unul dintre principalii distribuitori IT&C din România, își vinde proprietățile imobiliare pentru a redresa afacerea

EXCLUSIV Despec, unul dintre principalii distribuitori IT&C din România, își vinde proprietățile imobiliare pentru a redresa afacerea
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 5 apr 2019

Compania Despec România, unul dintre principalii distribuitori de produse IT&C din România, și-a scos la vânzare sediul, depozitele și terenurile din proprietate pentru a direcționa banii spre partea operațională a afacerii. Vânzările distribuitorului sunt în scădere în ultimii patru ani consecutivi de raportare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Distribuitorul este deținut integral de firma Romtronic Computers și administrat de Răzvan Dracopol (49 de ani), Cristian Ciurea (48 de ani) și Amza Florea (49 de ani), potrivit termene.ro. Vânzările companiei au scăzut în fiecare an din 2014 încoace și au ajuns în 2017 la nivelul de 23,5 milioane euro, cu o pierdere netă de circa 750.000 de euro. Vârful afacerilor Despec a fost atins în 2008, când rulajul firmei a fost de 57,3 milioane euro, potrivit datelor înregistrate la Ministerul Finanțelor.

„De aproximativ două luni oferim servicii de intermediere pentru Despec. Căutăm potențiali cumpărători pentru activele lor. Alpha Bank este un creditor al acestei firme, dar nu avem vreo legătură cu banca în acest proiect. Firma a constatat că are blocați mulți bani în imobiliare, iar acum vrea să își recupereze banii și să îi folosească pentru operațiuni“, a declarat pentru Profit.ro Iulian Călin, directorul general al Alpha Real Estate Services, divizia imobiliară a băncii grecești Alpha Bank.

GRAFIC Un economist Commerzbank constată o evoluție contradictorie în România: Locuințele se scumpesc în timp ce dobânzile la credite cresc CITEȘTE ȘI GRAFIC Un economist Commerzbank constată o evoluție contradictorie în România: Locuințele se scumpesc în timp ce dobânzile la credite cresc

Proprietatea, amplasată peste drum de magazinul Metro Militari, din București, și în apropierea ansamblului rezidențial Militari Residence, este formată din birouri administrative cu o suprafață utilă de 2.330 de metri pătrați și subsol de 530 metri pătrați; depozite de 3.123 de metri pătrați, din care 156 metri pătrați birouri; și teren suplimentar de circa 4.500 de metri pătrați. Terenul este gol și pretabil pentru dezvoltarea unui proiect de locuințe. Planul Urbanistic General permite în această arie construcții de până la patru etaje cu un Coeficient de Utilizare al Terenului de 2,5 și un Procent de Ocupare al Terenului de 60%. Prețul de vânzare la pachet este de 8,9 milioane de euro.

Proprietarii Despec analizează mai multe scenarii de lichidare, printre care vânzarea activelor la pachet sau vânzare parțială: fie clădirea administrativă, fie depozitul, fie terenul liber de construcții. Se acceptă și plata în rate.

„Ei iau în calcul și să închirieze spațiile de la noul proprietar, dacă se găsește un cumpărător. Atât partea de birouri, cât și partea de logistică poate fi închiriată de actualii proprietari“, explică Iulian Călin.

ANALIZĂ Investitorii imobiliari observă primele semne de supraîncălzire a pieței. România devine atractivă pentru cumpărătorii cu „cash” CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Investitorii imobiliari observă primele semne de supraîncălzire a pieței. România devine atractivă pentru cumpărătorii cu „cash”

Până la publicarea acestui articol, reprezentanții Despec nu au răspuns întrebărilor Profit.ro.

Tranzacțiile de tip sale-and-leaseback încep să fie luate în calcul și pe piața românească. Spre exemplu, anul trecut, Goldman Sachs a fost mandatat de retailerul german Metro să găsească cumpărători pentru spațiile pe care compania le deține în România și Bulgaria și să opereze în continuare în chirie. Tot anul trecut, fabrica Steel & Fluid din Ghimbav, deținută de familia italiană Albarosa, a vândut către WDP un depozit pe care ulteior l-a închiriat pe o perioadă de zece ani.

Despec are circa 2.000 de produse în stoc și aproximativ 2.100 de parteneri, printre care Canon, HP, Konica Minolta, Lexmark, Panasonic sau Verbatim.
Concurenții Despec sunt Network One Distribution, deținut de Iulian Stanciu (șeful eMag), și Elko, parte a grupului leton cu același nume.

Piața de distribuție IT&C s-a confruntat anul trecut și cu falimentul companiei de distribuție din grupul Quickmobile, controlat de antreprenorii Tudor și Angela Țiboc.

viewscnt
Afla mai multe despre
despec
distribuitori it&c
proprietăți imobiliare
alpha real estate services