EXCLUSIV Sub presiunea chiriei, tot mai multe companii din România caută soluții de a-și optimiza costurile. Impact Hub închide un sediu, proprietarul Bergenbier și Deloitte ies la subînchiriat, Raiffeisen ar putea elibera o parte din propria clădire

EXCLUSIV Sub presiunea chiriei, tot mai multe companii din România caută soluții de a-și optimiza costurile. Impact Hub închide un sediu, proprietarul Bergenbier și Deloitte ies la subînchiriat, Raiffeisen ar putea elibera o parte din propria clădire

Sky Tower este ocupat, cu precădere, de Oracle și Raiffeisen Bank

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 18 feb 2021

Plata unor chirii anuale de milioane de euro forțează tot mai multe companii din România să găsească soluții pentru a-și optimiza costurile. Furnizorul de spații coworking Impact Hub și-a închis sediul din Timpuri Noi Square, canadienii de la Molson Coors, care controlează Bergenbier, și cei de la Deloitte au scos pe piață suprafețe importante din sediile pe care le ocupă cu chirie, iar Raiffeisen Bank analizează varianta reducerii spațiului ocupat în Sky Tower, clădire deținută de grupul financiar din care face parte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tensiunea dintre proprietari și chiriași a escaladat odată ce, cum a relatat Profit.ro, companii precum Vodafone, Thales, Orange sau Genpact și-au exprimat interesul de a subînchiria părți importante din spațiul contractat, mișcare prin care ar recupera circa 2,6 milioane de euro pe an. Tactic, o astfel de reacție este echivalentul unei notificări prin care chiriașul își anunță proprietarul că urmează să plece mai devreme sau mai târziu. Dacă anunțul vine și din partea unor companii cu reputație, valoarea imobilelor în care își au sediile scade, spun specialiștii consultați de Profit.ro.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Impact Hub, companie fondată în 2010 de Oana și Vlad Craioveanu și în care au fost atrași ca parteneri strategici și fondatorii Autonom – Marius și Dan Ștefan, a fost nevoită să închidă sediul de circa 1.600 de metri pătrați închiriat în complexul Timpuri Noi Square, aflat în proprietatea Vastint - companie cu acționari comuni cu ai IKEA.

„De la începutul pandemiei am avut discuții deschise și pragmatice cu toți proprietarii spațiilor. Am încercat să găsim soluții pentru desfășurarea activității în toate locațiile, însă nu peste tot am găsit o abordare constructivă. Avem o dispută comercială și juridică cu proprietarii spațiului din Timpuri Noi și din păcate nu putem oferi detalii suplimentare la acest moment“, a declarat, pentru Profit.ro, Vlad Craioveanu, managing partner Impact Hub Bucharest. (Interviul extins poate fi citit mai jos apăsând pe săgeată jos)


El explică faptul că spațiile de coworking găzduiesc de la freelanceri, antreprenori, companii mai mici și mai mari, până la centre de conferințe. Criza medicală COVID-19, prin deciziile companiilor de a-și proteja cât mai bine angajații, a avut un efect extrem de rapid în a face ca timpul petrecut la birou să scadă brusc pe parcursul anului trecut, ceea ce a afectat capacitatea de a genera venituri pe termen scurt și mediu pentru aceasta industrie, spune Craioveanu.

Impact Hub mai gestionează două sedii: unul de 3.370 de metri pătrați închiriat de la Skanska în prima clădire Equilibrium din Pipera și altul de circa 1.700 de metri pătrați în Unimed Building, fostul sediul Microsoft din zona Universitate. Managerul companiei spune că cele două spații continuă să funcționeze și că majoritatea clienților pe care îi aveau la Timpuri Noi s-au mutat aici.

Grupul Molson Coors GBS, care deține producătorul de bere Bergenbier, și-a scos la subînchiriat o treime din cei 6.000 de metri pătrați închiriați în clădirea doi a complexului The Bridge, aflat în proprietatea fraților Dragoș și Adrian Pavăl, potrivit surselor Profit.ro. În acest sediu și într-unul mai mic din Pipera lucrau înainte de pandemie 500 de angajați.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Molson Coors nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 2.000 de documente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 2.000 de documente

La rândul său, compania de audit și consultanță Deloitte a decis să subînchirieze un etaj în suprafață de 1.100 de metri pătrați din cele 8 ocupate în turnul The Mark din apropierea Pieței Victoriei. Compania a intrat în 2019 într-un contract de închiriere pe termen lung cu grupul austriac S Immo, cu scopul de a-și muta în The Mark cei aproximativ 700 de angajați.

„De la declanșarea pandemiei, majoritatea angajaților Deloitte România lucrează preponderent de acasă. Conform unor analize care au inclus și consultări structurate ale tuturor angajaților, suntem încredințați că modul de lucru va rămâne unul hibrid și pe termen mediu, dincolo de actualul context pandemic. Angajații noștri și-au exprimat preferința, în număr suficient de mare, să lucreze o parte a timpului de acasă, iar noi ne adaptăm în toate privințele pentru a satisface această preferință, inclusiv prin raționalizarea și regândirea birourilor. În acest moment, dorim să subînchiriem un etaj în suprafață de 1.100 metri pătrați“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Deloitte Romania.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Un caz mai aparte este cel al grupului austriac Raiffeisen. Banca a anunțat, în 2013, mutarea sediului central în clădirea Sky Tower și Floreasca Office din zona Pasajului Pipera, imobile aflate în proprietatea Raiffeisen Property International. Aici veneau la serviciu, până la debutul pandemiei, circa 1.700 de angajați ai băncii. Surse Profit.ro din piața imobiliară susțin că, acum, Raiffeisen Bank intenționează să subînchirieze cel puțin un etaj din cele 6 ocupate în Sky Tower.

„În medie, puțin peste 40% din personalul nostru lucrează de la distanță, după un program flexibil, cu perioade de lucru de acasă și de la birou. Această flexibilitate este apreciată de colegi și studiem diverse posibilități de reorganizare a spațiului de lucru mai potrivite cu felul în care ne vom organiza munca în viitor. În acest moment este prematur să spunem care vor fi spațiile sau suprafețele care vor fi reamenajate sau reorganizate în administrația centrală, în Sky Tower și Office Tower sau în alte clădiri din București unde avem operațiuni”, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Raiffeisen Bank.

EXCLUSIV NEPI Rockcastle începe anul acesta construcția a peste 250 de apartamente lângă Vulcan Value Centre, în paralel cu turnul rezidențial de lângă Mega Mall. A decis să facă apartamente și în Craiova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV NEPI Rockcastle începe anul acesta construcția a peste 250 de apartamente lângă Vulcan Value Centre, în paralel cu turnul rezidențial de lângă Mega Mall. A decis să facă apartamente și în Craiova

În plus, Oracle România, care ocupă 9 etaje din Sky Tower, intenționează să renunțe la spațiile închiriate în turn, deși contractul pentru cei 10.400 de metri pătrați a fost reînnoit în 2016 și urmează să expire abia în 2024, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară. O reziliere a acestui contract înseamnă reducerea cu circa 19% a spațiului contractat de Oracle în București.

Profit.ro a scris că mari proprietari de clădiri de birouri din România sunt indicați în piață că s-ar folosi de o clauză contractuală care obligă corporațiile chiriașe la plata integrală a chiriei, uneori pe ani întregi, pentru a le determina să nu plece din sediile pe care le ocupă.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Chiar dacă aceste companii decid că restrângă spațiul ocupat cu chirie, altele continuă să închirieze. Anul trecut au fost închiriați 240.000 de metri pătrați de birouri, potrivit datelor CBRE. Volumul este comparabil cu cel din 2015.

„Piața de birouri a avut mereu un mecanism extrem de dinamic de autoreglare între cerere și ofertă. În ultimii 15 ani, rata de neocupare medie a pieței din București a fost în jur de 10%. Chiria a fost și ea relativ constantă în această perioadă. Piața s-a aflat mereu într-un echilibru. Companiile își recalibrează nevoile, iar dezvoltatorii își recalibrează planurile de investiții în funcție de nevoi. Nu vor exista schimbări dramatice la nivelul ratei de neocupare sau al chiriilor. Se va construi cât va fi nevoie, pentru că atât chiriașii, cât și proprietarii știu să își facă propriile calcule. Cu modelul de lucru hibrid, companiile își vor modifica amprenta. Sunt companii care își reduc amprenta, dar și companii care își cresc amprenta. Cred că există un echilibru între ele. Noi am închiriat aproape 50.000 de metri pătrați anul trecut. Asta înseamnă că există încă nevoie pentru birouri. Amprenta care se reduce din anumite segmente, cu alte segmente care au nevoie de o amprentă mai mare în noul model de lucru, se echilibrează“, a explicat, pentru Profit.ro, Mihai Păduroiu, CEO, Office Division, One United Properties, dezvoltatorul care a închiriat anul trecut cea mai mare suprafață de birouri.

Până la finalul acestui an, aproximativ 250.000 metri pătrați de birouri vor fi livrați, jumătate dintre aceste spații fiind pre-închiriate. Printre dezvoltatorii cei mai activi, care urmează a livra cea mai mare suprafață de birouri în 2021, se numără One United, Skanska, Forte Partners și Atenor.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
impact hub
molson coors
bergenbier
deloitte
raiffeisen bank
sky tower