EXCLUSIV Producătorul de uși și ferestre termopan Far Est își extinde cu 40% fabrica din Domnești pe fondul cererii crescute

EXCLUSIV Producătorul de uși și ferestre termopan Far Est își extinde cu 40% fabrica din Domnești pe fondul cererii crescute

Terenul destinat extinderii Far Est se află în dreapta fabricii din Domnești

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 17 nov 2023

Producătorul român de uși și ferestre din PVC Far Est, care produce sub marca germană Trocal, are în plan extinderea suprafeței fabricii sale din Domnești cu circa 40%, pe fondul creșterii cererii, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

VEZI AICI ȘI Orașul de 15 minute, între idee și realitate

Grupul Far Est, deținut de antreprenorii Valentin Băzăvan și Cristian Cătălin Zamfir, produce uși și fereste în fabrica din Domnești în hale cu o suprafață cumulată de peste 10.000 de metri pătrați, amplasate pe un teren de circa 23.000 de metri pătrați cu acces la șoseaua de centură a Bucureștiului.

EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea Cascadelor

Producătorul deține alăturat un teren de aproape un hectar pe care planifică realizarea unei noi hale cu o suprafață desfășurată de circa 4.000 de metri pătrați. La parterul clădirii va fi amenajat un spațiu pentru activități de producție de elemente de tâmplărie din PVC sau metal și cea mai mare suprafață va fi alocată pentru depozitarea materialelor necesare în producție, iar la etaj vor fi amenajate două birouri administrative.

„Necesitatea investiției este urmare a cererii de produse puse pe piață de investitor. Cererea depășește producția existentă, care se desfășoară pe amplasamentul învecinat, astfel este necesară investiția în noi capacități de producție. Investiția are ca obiect transferul parțial al activității existente pe amplasamentul învecinat -  pregătire a materialelor pentru producția de profile PVC“, se precizează în documentul analizat de Profit.ro.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni

Un număr de maximum 40 de salariați vor fi transferați de pe amplasamentul existent. Grupul Far Est avea la finalul anului 2022 un număr mediu de 228 de angajați.

Contactat de Profit.ro, Valentin Băzăvan a spus că va face publice detaliile proiectului după obținerea autorizației de construire.

Producătorul de ferestre și uși a raporat o cifră de afaceri de 20 milioane de euro și un profit de circa 3,9 milioane euro în 2023, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria companiei.

Far Est livrează produse unor ansambluri rezidențiale precum Dimri Residence din Ghencea sau H Pipera Lake, dezvoltat de Hagag.

EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023

Grupul a debutat în 1991 ca rețea de magazine de electronice și electrocasnice, după care în 1999 s-a reprofilat pe producția de uși și ferestre din PVC printr-o colaborare cu Profine România, reprezentantul mărcilor germane Trocal, Kömmerling și KBE.

În urmă cu 15 ani, grupul Far Est avea o rețea de peste 20 de magazine proprii, însă acum mai are doar 3, inclusiv unitatea de desfacere de la fabrica din Domnești.

Piața locală de tâmplărie termoizolantă a fost evaluată la circa 800 de milioane de euro în 2020, până în 2024 fiind estimată depășirea pragului de 850 de milioane de euro, corespunzător unor livrări de 5,2 milioane de unități de ferestre, potrivit datelor companiei Interconnection Consulting Group.

Evoluția pieței de uși și ferestre din PVC este strâns legată de evoluția pieței de construcții rezidențiale. Autorizațiile de construire pentru clădiri rezidențiale au continuat să scadă în august, pentru a 18-a lună consecutiv, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). În perioada ianuarie – august 2023 indicatorul avansat al construcțiilor rezidențiale și pieței imobiliare s-a redus cu 23,9% an/an, pe fondul nivelurilor ridicate ale costurilor de finanțare și incertitudinilor, consideră economiștii Băncii Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
far est
valentin băzăvan
cristian cătălin zamfir