EXCLUSIV Soceram investește 20 milioane euro într-o fabrică de BCA a cărei construcție este planificată de un deceniu

EXCLUSIV Soceram investește 20 milioane euro într-o fabrică de BCA a cărei construcție este planificată de un deceniu
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 9 ian 2019

Producătorul de materiale pentru construcții Soceram, controlat indirect de omul de afaceri Mihai Anastasescu, investește circa 20 de milioane de euro în construcția unei fabrici de Beton Celular Autoclavizat (BCA) în localitatea Cordun din județul Neamț. Compania are acest proiect în plan de zece ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Piața materialelor de zidărie, evaluată la peste 280 de milioane de euro, a generat anul trecut cele mai importante tranzacții din sectorul producției de materiale pentru construcții. O serie de producători de cărămidă și BCA și-au schimbat acționarii pe fondul unei piețe în creștere.

Soceram cumpărase un teren pentru o fabrică de BCA la Cordun înainte de izbucnirea crizei economice, însă planurile sale au fost amânate 10 ani. În 2018, producătorul a început construcția fabricii, care va pune pe piață o capacitate anuală de producție de peste 350.000 de metri cubi.

„Punerea în funcțiune a fabricii este programată pentru începutul anului 2020. Toată tehnologia folosită aici este importată din Germania. Investiția a rămas în jurul valorilor anunțate inițial de circa 20 de milioane de euro. Am ales acest amplasament pentru că nu mai este niciun producător în zonă. În prima etapă vom produce aici doar BCA. Investiția este susținută de Soceram și au fost și credite implicate. Construcția fabricii este motivată de ritmul nostru de vânzări. Cerere există“, a declarat pentru Profit.ro Constantin Spânu, director de investiții în cadrul Soceram.

ANALIZĂ Topul celor mai mari șantiere private pe care se lucrează în acest moment în România CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Topul celor mai mari șantiere private pe care se lucrează în acest moment în România

În 2017, cifra de afaceri a Soceram a ajuns la aproape 26 de milioane de euro și a obținut un profit de circa 2,6 milioane de euro, după cinci ani consecutivi de pierderi. Spânu spune că afacerile Soceram au continuat să crească în 2018, la fel ca cererea din piață.

În vara anului trecut, Profit.ro relata că Soceram va solicita oferte de la bănci și societăți de leasing cu intenția de a semna pentru credite, scrisori de garanție bancară și operațiuni de leasing în valoare de până la 22 milioane euro, pentru perioada iunie 2018 – mai 2019.

Soceram are funcționale două linii de producție de BCA și cărămidă în localitatea Doicești din Dâmbovița. Producătorul mai deține un teren în Cărbunești, aproape de Târgu-Jiu, pentru o nouă unitate de producție.

„Deocamdată avem în plan doar fabrica de la Cordun și probabil după aceea va urma și cea de lângă Târgu-Jiu, unde avem un teren cumpărat“, mai spune Spânu.

Proprietarul Soceram, omul de afaceri Mihai Anastasescu, este creditat de revista Capital cu o avere de 120-125 de milioane de euro. Printre cele mai importante companii din portofoliul acestuia se numără Neptun, Forja Neptun, Medifarm și Medifarm Topfarm.

Scăderea constantă a tranzacțiilor imobiliare din ultimele cinci luni a determinat o serie de specialiști din piața imobiliară să vorbească despre o nouă criză a sectorului. Totuși, volumul de locuințe a căror construcție a fost terminată în primele nouă luni din 2018 a depășit 40.000 de unități, potrivit datelor colectate de Institutul Național de Statistică, iar probabilitatea ca 2018 să fie cel mai prosper an din 2009 încoace este destul de mare, potrivit estimărilor Profit.ro.

Constantin Spânu spune că nu sesizează o criză în sectorul rezidențial, ci dimpotrivă, observă o creștere constantă a cererii de materiale de zidărie necesare construcției de case și blocuri.

EXCLUSIV DOCUMENT Constructorii prinși că angajează muncitori „la negru“ vor fi declasificați minimum 1 an, cei care nu își îndeplinesc contractul la termen și în condiții de calitate vor fi retrogradați. Fără zilieri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Constructorii prinși că angajează muncitori „la negru“ vor fi declasificați minimum 1 an, cei care nu își îndeplinesc contractul la termen și în condiții de calitate vor fi retrogradați. Fără zilieri

În acest moment, 18 producători de cărămidă și BCA se luptă pe o piață care livrează anual un volum de peste patru milioane de metri cubi de zidărie. În ultimul an, o serie de fonduri de investiții cu profil oportunist au decis să iasă din afacerile cu materiale de construcții pe care le aveau în România, locul acestora fiind luat de investitori strategici.

Producătorul german Xella International, numărul cinci pe segmentul producției de BCA, a cumpărat grupul Macon, lider pe aceast sector, și ajuns să controleze aproape o treime din piață. Mișcarea a facilitat ieșirea fondurilor poloneze de investiții Enterprise Investors de pe piața locală a materialelor de construcții.

Tot anul trecut, firmele antreprenorilor Dragoș și Adrian Pavăl au devenit acționari majoritari ai producătorului de cărămidă Cemacon, proces care a permis ieșirea din piață a fondului finlandez de investiții KJK.

Recent, fondul asiatic de investiții CEECAT Capital a ieșit din piață prin vânzarea producătorului de cărămidă Brikston către grupul austriac Leier.

viewscnt
Afla mai multe despre
soceram
mihai anastasescu
bca
fabrica