Fostul patron LafargeHolcim Eric Olsen, inculpat cu privire la ”finanțarea unei întreprinderi teroriste” în dosarul din Siria

Fostul patron LafargeHolcim Eric Olsen, inculpat cu privire la ”finanțarea unei întreprinderi teroriste” în dosarul din Siria
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2017

Fostul patron al grupului LafargeHolcim, Eric Olsen, a fost inculpat joi seara într-o anchetă privind finanțarea de către producătorul de ciment în 2013 și 2014 a mai multor grupări jihadiste în Siria, inclusiv Statul Islamic (SI), au declarat surse judiciare pentru AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Eric Olsen, în vârstă de 53 de ani, director de resurse umane, iar apoi director general adjunct al grupului francez Lafarge la vremea faptelor, înainte să devină director general în urma fuziunii cu grupul elvețian Holcim, a fost inculpat cu privire la ”finanțarea unei întreprinderi teroriste” și ”punere în pericol a vieții altuia” și plasat sub control judiciar, a precizat această sursă.

El a fost plasat în arest preventiv miercuri, împreună cu alți doi foști conducători ai grupului - Bruno Lafont, președinte-director general Lafarge din 2007 în 2015 și Christian Herrault, fost director general adjunct însărcinat în mai multe țări, inclusiv Siria, scrie News.ro.

Măsurile arestului preventiv ale lui Lafont și Herrault sunt în curs, a precizat sursa citată.

Immofinanz a vândut toate cele 5 mall-uri din Moscova către Fortgroup, pentru o fuziune cu IMMO care va genera cel mai mare dezvoltator de real-estate din Austria, inclusiv pe piața din România CITEȘTE ȘI Immofinanz a vândut toate cele 5 mall-uri din Moscova către Fortgroup, pentru o fuziune cu IMMO care va genera cel mai mare dezvoltator de real-estate din Austria, inclusiv pe piața din România

Producătorul de ciment este acuzat că a cumpărat petrol de la SI,încălcând un embargo impus de Uniunea Europeană (UE) în 2011, și că i-a dat bani printr-un intermediar cu scopul de a-și menține în funcțiune fabrica de la Jalabiya, în nordul Siriei.

Din iulie 2012 în septembrie 2014, filiala siriană - Lafarge Cement Syria (LCS) - a plătit aproximativ 5,6 milioane de dolari către diverse facțiuni armate, dintre care peste 500.000 de dolari organizației lui Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit unui raport al cabinetului american Baker McKenzie.

LCS i se mai reporșează că nu le-a asigurat securitatea angajaților săi sirieni, rămași singuri la fața locului după ce conducerea a părăsit Siria în vara lui 2012.

La 1 decembrie, trei foste cadre, inclusiv doi foști directoriai fabricii de la Jalabiya, au fost inculpate.

Anchetatorii caută să afle dacă conducerea din Franța era la curent cu situația.

Eric Olsen asista la reuniunile Comitetului pentru Siguranță și a ”participat deplin la discuțiile cu privire la secruitatea uzinei LCS”, subliniază cabinetul Baker McKenzie.

Iar Christian Herrault, care a recunoscut la începutul lui 2017 că grupul a fost victima unei ”economii de racket”, a dat asigurări că ”l-a informat cu regularitate pe Bruno Lafont", iar acesta din urmă ”nu a prezentat vreo obiecție la acea vreme”, potrivit acestui document.

Scandalul a izbucnit în 2016, la un an de la fuziunea cu Holcim.

Eric Olsen, numit director general al LafargeHolcim în aprilie 2015, a demisionat doi ani mai târziu, în timp ce Bruno Lafont nu a solicitat reînnoirea mandatului său de administrator și a părăsit societatea.

Contactat de AFP, grupul LafargeHolcim a declarat că ”nu dorește să comenteze ancheta în curs”.

viewscnt
Afla mai multe despre
lafargeholcim
eric olsen