Immofinanz intenționează să preia controlul rivalului S Immo, o tranzacție care schimbă liderii sectorului de retail din România

Immofinanz intenționează să preia controlul rivalului S Immo, o tranzacție care schimbă liderii sectorului de retail din România

Vivo! Cluj-Napoca

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 15 mar 2021

Compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, și-a anunțat intenția de preluare a rivalului său S Immo, proprietarul Sun Plaza și Novotel din București, o tranzacție care schimbă liderii sectorului de retail din România, potrivit informațiilor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Immofinanz a lansat o ofertă publică voluntară de preluare a pachetului majoritar de acțiuni din cadrul S Immo. Immofinanz deține deja 26,49% din S Immo și intenționează să preia până la 69,93% din compania rivală, însă se poate opri la 50% plus o acțiune, pentru a prelua controlul. Prețul oferit de Immofinanz este de 18,04 euro pentru o acțiune S Immo.

Profit.ro a scris încă din urmă cu un an că numirea investitorului austriac Ronny Pecik în funcția de director executiv al Immofinanz va redeschide drumul spre o preluare a S Immo, de vreme ce Pecik este acționar al ambelor companii.

În 2018, Immofinanz a achiziționat un pachet de 29,14% din acțiunile S Immo, listată la Bursa de Valori din Viena, pentru un preț total de achiziție de aproximativ 390 de milioane de euro. Acțiunile au fost vândute de societăți din grupul RPR, controlat de investitorul Ronny Pecik, și grupul SIGNA.

Anterior, existau planuri de fuziune a celor două companii, însă acestea au fost amânate din cauza epidemiei de coronavirus. S Immo deține 12% din Immofinanz.

EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite de pe piața locală, alocă României până la un sfert din miliardul de euro așteptat din listarea la bursă. Tranzacție cu Alpha Bank pentru un nou proiect major CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite de pe piața locală, alocă României până la un sfert din miliardul de euro așteptat din listarea la bursă. Tranzacție cu Alpha Bank pentru un nou proiect major

O fuziune a celor două companii se discută de mai mulți ani. În toamna anului 2019, planurile au fost abandonate din cauza unor neînțelegeri cu privire la schimbul de acțiuni. Investitorul austriac Ronny Pecik, care a cumpărat 10,7% din Immofinanz, alături de un partener, în februarie 2020, a reaprins zvonurile legate de fuziune. Pecik deține 14% din S-Immo. Speculațiile au fost și mai alimentate când s-a anunțat că Oliver Schumy, șeful Immofinanz, a plecat din companie mai devreme decât era programat.

S Immo deține în România mallul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. La finalul anului trecut, prin achiziția a două clădiri din Campus 6, S Immo a intrat puternic și pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. La rândul său, Immofinanz are în România 47 de proprietăți evaluate la 677,3 milioane euro, echivalentul a 14,3% din întregul portofoliu al companiei.

În cazul unei fuziuni, Immofinanz ar avea cinci malluri în România, la egalitate cu Iulian Dascălu, și ar trece de pe locul cinci pe locul trei în topul proprietarilor de centre comerciale cu cele mai mari încasări, întrecând Băneasa Investments, care rulează anual peste 50 milioane euro cu mallul său Băneasa Shopping City.

Immofinanz a mai fost, în trecut, interesată de fuziunea cu CA Immo, un alt dezvoltator imobiliar cu prezență și în România, însă și acest plan a căzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
immofinanz
s immo
tranzactie