Investitorul austriac Ronny Pecik, numit CEO al Immofinanz. Se deschide drumul spre fuziunea cu S Immo, o tranzacție care schimbă liderii sectorului de retail din România

Investitorul austriac Ronny Pecik, numit CEO al Immofinanz. Se deschide drumul spre fuziunea cu S Immo, o tranzacție care schimbă liderii sectorului de retail din România
scris 23 apr 2020

Compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, l-a numit pe investitorul austriac Ronny Pecik în funcția de director executiv. Pecik este acționar atât al Immofinanz, cât și al rivalului său S Immo, proprietarul Sun Plaza și Novotel din București.

Profit.ro a scris recent că este posibilă o reluare a discuțiilor legate de fuziune, abandonate în toamnă.

În 2018, Immofinanz a achiziționat un pachet de 29,14% din acțiunile S Immo, listată la Bursa de Valori din Viena, pentru un preț total de achiziție de aproximativ 390 de milioane de euro. Acțiunile au fost vândute de societăți din grupul RPR, controlat de investitorul Ronny Pecik, și grupul SIGNA.

S Immo deține 12% din Immofinanz. Planurile unei fuziuni urmau să fie aprobate în adunarea generală a acționarilor programată inițial pentru 24 aprilie 2020, însă aceasta a fost amânată pe termen indefinit din cauza epidemiei de coronavirus.

În acest context, Immofinanz a lansat un program de economie de costuri, în așteptarea scăderii încasărilor din chirii la malluri.

Fuziunea dintre cele două companii se dicută de mai mulți ani. Totuși, în toamnă, planurile au fost abandonate din cauza unor neînțelegeri cu privire la schimbul de acțiuni. Investitorul austriac Ronny Pecik, care a cumpărat 10,7% din Immofinanz, alături de un partener, în februarie, a reaprins zvonurile legate de fuziune. Pecik deține 14% din S-Immo. Speculațiile au fost și mai alimentate când s-a anunțat că Oliver Schumy, șeful Immofinanz, a plecat din companie mai devreme decât era programat.

FOTO S+B Gruppe pregătește un turn de birouri lângă metroul Pipera, zonă dominată de Globalworth CITEȘTE ȘI FOTO S+B Gruppe pregătește un turn de birouri lângă metroul Pipera, zonă dominată de Globalworth

S Immo deține în România mallul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. La rândul său, Immofinanz are în România 47 de proprietăți evaluate la 677,3 milioane euro, echivalentul a 14,3% din întregul portofoliu al companiei. În 2019, cele 17 proprietăți funcționale din portofoliul românesc al Immofinanz au generat venituri din chirii de 51,9 milioane de euro.

În urma unei fuziuni, Immofinanz ar avea cinci malluri în România, la egalitate cu Iulian Dascălu, și ar trece de pe locul cinci pe locul trei în topul proprietarilor de centre comerciale cu cele mai mari încasări, întrecând Băneasa Investments, care rulează anual peste 50 milioane euro cu mallul său Băneasa Shopping City.

Immofinanz a mai fost, în trecut, interesată de fuziunea cu CA Immo, un alt dezvoltator imobiliar cu prezență și în România, însă și acest plan a căzut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ronny pecik
immofinanz
s immo