JLL: Există negocieri avansate pentru mai mult de cinci tranzacții imobiliare, valoarea fiecăreia depășește 40 de milioane euro

JLL: Există negocieri avansate pentru mai mult de cinci tranzacții imobiliare, valoarea fiecăreia depășește 40 de milioane euro
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 22 sep 2016

Pe piața imobiliară din România există în prezent negocieri în stadii avansate pentru tranzacții, care s-ar putea închide în acest an, peste cinci astfel de operațiuni depășind ca valoare 40 milioane de euro, a declarat, joi, Silviana Badea, national director, head of capital markets la compania de consultanță imobiliară JLL.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Am observat că investitorii caută în România oportunistic, câștig rapid, imediat, și mai puțin investiții pe termen lung.  Randamentele din România sunt cu cel puțin cu 225-250 puncte de bază mai ridicate decat cele din Praga (Cehia) și Varșovia (Polonia). Volumul de investiții pentru 2016 este estimat la 600-700 milioane euro, comparabil cu nivelul din 2015. Locul nostru în volume ar trebui să fie mai aproape de un miliard de euro pe an, după Polonia și Cehia și înainte Ungariei”, a mai spus Badea.

Pe de altă parte, aceasta arată că pe piața locală nu sunt prea multe produse prime de vânzare.

”Dacă ar apărea un centru comercial prime de bună calitate, stabilizate, ușor de analizat la vânzare în București, am avea interes din partea a 7-10 investitori mari internaționali, dar nici AFI Cotroceni, nici Băneasa nu sunt de vânzare, și atunci nu ai cum să-i atragi”, a explicat reprezentantul JLL.

Compania Avi Compact se îndreaptă spre afaceri de 6 milioane de euro în acest an CITEȘTE ȘI Compania Avi Compact se îndreaptă spre afaceri de 6 milioane de euro în acest an

”Investitorii ar vrea să se uite spre România, li se explică că mediul politic este stabil și de centru, dar sunt atenți la felul în care își aleg proiectele, și  -față de 2007, când cumpărau orice, la orice preț - se uită atent la sustenabilitatea chiriilor pe termen lung, la competiție. Faptul că suntem încă sub Ungaria și nu atragem același interes considerăm că deocamdată e sănătos pentru piață. Lucrurile care se întâmplă în Polonia și Cehia, cu randamente de 5% pentru orașe secundare, nu poate să fie susținute pe termen lung și, la momentul la care investitorii vor vedea că acest apetit e un pic prea entuziast, își vor îndrepta atenția spre noi și vom ajunge la miliardul de euro pe care îl dorim în volume”, a arătat Badea.

În ceea ce privește finanțarea, reprezentantul JLL spune că, în ultimele 24 de luni, condițiile s-au îmbunătățit și sunt 6-7 bănci care intră în competiție în special pentru finanțarea unor proiecte de 10 pănâ la 50 de milioane euro, cu marje de dobândă de până la 3%.

Marjele sunt mai mari decât în Cehia sau Polonia, iar criteriile pentru stabilirea acestora sunt riscul de țară, lichiditatea, riscul de industrie (mai puțin transaparentă în România) și riscul de proiect. 

JLL: Există negocieri avansate pentru mai mult de cinci tranzacții imobiliare, valoarea fiecăreia depășește 40 de milioane euro

viewscnt
Afla mai multe despre
jll
tranzactii imobiliare