Nicușor Dan: Modul în care se construiește în România și în București este o chestiune de siguranță națională. Eu sper ca corupții din zona imobiliară să ajungă în pușcărie înainte de a avea un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia

Nicușor Dan: Modul în care se construiește în România și în București este o chestiune de siguranță națională. Eu sper ca corupții din zona imobiliară să ajungă în pușcărie înainte de a avea un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2023

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că modul în care se construiește în România și în București este o chestiune de siguranță națională iar instituțiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construiește în București nu sunt la înălțimea obiectivelor pe care și le-au asumat. El și-a exprimat speranța ca acei corupți din zona imobiliară să ajungă în pușcărie înainte de a avea un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Dacă vorbim de cutremur, experiența pe care o vedem acum, în Turcia, ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme, și anume că modul în care se construiește în România și în București esti o chestiune de siguranță națională și, din păcate, repet, instituțiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construiește în București nu sunt la înălțimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă”, a spus primarul Capitalei.

FOTO Lidl deschide în România cel mai mare depozit logistic CITEȘTE ȘI FOTO Lidl deschide în România cel mai mare depozit logistic

Nicușor Dan a arătat că un exemplu îl reprezintă PUZ-urile de sector. ”Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanțele că s-a permis în mod nelegal construirea, în plus, cu zeci de milioane de metri pătrați și de doi ani de zile, de trei ani de zile nu a existat nicio reacție de la instituțiile de control ale statului. Asta este chestiunea asupra căreia trebuie să toții să ne aplecăm și fără discuție că există o uriasă corupție în zona de construire”, a arătat edilul Capitalei.

”Eu sper ca corupții din zona imobiliară să ajungă în pușcărie înainte de a avea un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a mai afirmat Nicușor Dan, scrie News.ro.

El a precizat că primăria poate să accelereze expertizarea clădilor, și a făcut acest lucru astfel că există sute de clădiri pentru care primăria Capitalei a plătit expertizarea și sunt zeci de clădiri pentru care au făcut proiectarea și pot începe șantierele.

”Pentru o parte din acestea avem finanțare pe de o parte din PNRR, pe de altă parte am depus cerere de finanțare la Programul Național gratuit făcut de Ministerul Dezvoltării”, a arătat primarul.

Despre blocurile mari cu bulină din zona centrală, Nicușor Dan a spus că este vorba de cel puțin două blocuri mari care vor intra în reabilitare.

”Aici este o problemă care vine de la nivel central, faptul că pentru a accesa banii care sunt gratuiți pentru consolidare trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Dacă ai un bloc mare în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari și de aici vine dificultatea pentru care nu sunt așa de multe aplicații cum ne-am fi dorit. Noi suntem un intermediar între asociația de proprietari și minister, facem toate eforturile pentru a avea aplicații”, a mai spus primarul, arătând că în blocurile mari, probabilitatea ca toți oamenii să se înțeleagă este mică.

Nicușor Dan a mai spus că ”oamenii nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ceea ce s-a întâmplat de 20 de ani, de când primăria spune că îi ajută și nu îi ajută”.

El a explicat că ceea ce s-a întâmplat în Turcia a fost ca în ultimii 15 ani, din când în când se dădea o lege de amnistie care spunea că tot ceea ce s-a construit te duci la primărie și îl legalizezi indiferent cum s-a construit, ceea ce, din fericire, în România  nu s-a întâmplat. El a arătat că totuși, pe ”autorizațiile de construire, care sunt contestate în vecini, emise de administrațiile anterioare, un proces din două îl pierd pentru că instanța spune că autorizația este nelegală”.

”Deci, gradul de nelegalitate, numărul de etaje (..) lipsă de spații verzi, subsol care nu e subsol și e etaj, mansarde cu două etaje, gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare”.

”Toate aceste clăduri, atâta vreme cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. (..) Ele sunt intabulate în Cartea funciară și sunt libere să fie vândute mai departe”, a mai spus Nicușor Dan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
constructii