Omul de afaceri Petre Badea și Aedificia Carpați, trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală. Suspiciune: Bani pentru parlamentar

Omul de afaceri Petre Badea și Aedificia Carpați, trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală. Suspiciune: Bani pentru parlamentar
scris 14 nov 2018

Omul de afaceri Petre Badea și Aedificia Carpați au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală, într-un dosar în care Badea este acuzat că a oferit bani unui parlamentar, în prezent decedat, pentru a interveni în vederea urgentării achitării unor lucrări executate în cadrul unui contract cu Ministerul Culturii, faptele fiind comise în perioada 2010 - 2012.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: BADEA PETRE, la data faptelor administrator al Aedificia Carpați S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de:
- cumpărare de influență, - evaziune fiscală; AEDIFICIA CARPAȚI S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de: - cumpărare de influență,

- evaziune fiscală", anunță miercuri DNA.

Conform rechizitoriului, "în perioada 2010 – 2012, inculpatul Badea Petre, în calitate de administrator al AEDIFICIA CARPAȚI S.A., a oferit unui membru al Parlamentului României (în prezent decedat) echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta să-și folosească influența pe care o avea asupra unor înalți funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, responsabili să îndeplinească acte care intrau în îndatoririle acestora de serviciu, în vederea asigurării plății lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpați S.A. le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituții publice culturale din București", scrie News.ro.

Sectorul construcțiilor a coborât în septembrie cu 2,1%. În primele nouă luni, scăderea este de 4,1% CITEȘTE ȘI Sectorul construcțiilor a coborât în septembrie cu 2,1%. În primele nouă luni, scăderea este de 4,1%

Ca urmarea a semnării, între statul român și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a două acorduri-cadru de împrumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din România, între Ministrul culturii, cultelor și patrimoniului național și inculpata Aedificia Carpați S.A., reprezentată de către inculpatul Badea Petre, fuseseră încheiate mai multe contracte de execuție a unor lucrări, precizează DNA.

Petre Badea și persoana respectivă au convenit ca plata acestei sume de bani să fie disimulată sub forma unui contract de consultanță pe care Aedificia Carpați S.A. urma să îl încheie cu o societate de avocatură, lucru care s-a și întâmplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasă din cont și predată în numerar parlamentarului, în mai multe tranșe.

"În aceeași perioadă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, din dispoziția inculpatului Badea Petre, acel contract fictiv și plățile aferente acestuia (cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale) au fost evidențiate în actele contabile ale S.C. Aedificia Carpați S.A., fapt care a avut ca urmare diminuarea obligațiilor fiscale pe care inculpata le-a avut de plată către bugetul de stat. Valoarea obligațiilor fiscale neplătite la bugetul de stat de către inculpata Aedificia Carpați S.A., ca urmare a acestor demersuri, este de 2.257.763 de lei (din care 1.354.658 de lei taxă pe valoare adăugată și 903.105 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii", susțin procurorii.

În cauză, a fost instituit sechestru asupra bunurilor imobile și mobile aflate în posesia ori proprietatea lui Petre Badea și a Aedificia Carpați S.A., până la concurența sumei de 2.257.764 de lei (cu privire la prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală).
La data de 25 mai 2018, Aedificia Carpați S.A. a consemnat la o unitate bancară, pe seama și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, întreaga sumă asupra căreia s-a dispus sechestrul.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petre badea
aedificia carpati