"Piața imobiliară tinde spre o reechilibrare a raportului dintre CERERE și OFERTĂ"

"Piața imobiliară tinde spre o reechilibrare a raportului dintre CERERE și OFERTĂ"
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 29 sep 2022

Interviul a fost realizat de Diana Zuican, Director de Proiect Investing In Property

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Raportată la schimbările contextului actual din Piața Imobiliară, discuția cu Gabriel Blăniță, Associate Director | Valuation and Advisory Services – COLLIERS, oferă o imagine integrată în structura economică și socială

   1. Cum credeți că va resimți piața rezidențială decizia de micșorare a plafonului de TVA de 5% de la 700.000 lei la 600.000 lei?

Decizia de micșorare a plafonului de TVA de 5% de la 700.000 lei la 600.000 lei (respectiv de la cca. 140.000 EUR la 120.000 EUR) va duce la scăderea numărului de tranzacții cu locuințe mari, de 3 și 4 camere, cât și pentru unele apartamente de 2 camere din zonele centrale. O altă modificare în privința TVA-ului la locuințe este că, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 RON, începând cu 1 ianuarie 2023 se va putea cumpăra o singură locuința, de o valoare de maxim 600.000 RON, în regim de TVA de 5%.

O excepție importantă de la aceste măsuri mai restrictive în privința TVA la livrarea de locuințe este faptul că pentru antecontractele încheiate până la 1 ianuarie 2023 se aplică TVA 5% pentru prețuri de până la 700.000 lei, chiar dacă livrarea efectivă se va face în 2023.

Este posibil ca această excepție să ducă la o creștere a numărului de prevânzari în ultima parte a anului, însă cel mai probabil acestea vor avea loc doar pentru tranzacțiile bazate pe cash, deoarece costul împrumutului este așteptat să crescă în continuare în prima jumătate a lui 2023.

  2.  Care sunt preferințele cumpărătorilor de case/apartamente în momentul de față? Cum s-au schimbat acestea în ultimii doi ani?

Preferințele cumpărătorilor de locuințe s-au schimbat ca urmare a pandemiei prin creșterea nevoii pentru o suprafață mai mare sau a unei camera în plus, pentru a acomoda un spațiu pentru lucratul de acasă. Un alt element important este creșterea importanței spațiilor verzi, atât în cadrul ansamblului rezidențial, cât și în proximitatea acestuia. Creșterea prețurilor din această perioada a făcut ca aceste preferințe ale cumpărătorilor să se regăsească din ce în ce mai mult în zonele periferice sau metropolitane ale orașelor mari, iar dezvoltatorii au început deja să adapteze oferta de locuințe. Dacă în 2020, pentru fiecare locuința livrată în oraș se livrau 2 locuințe în zona periferică sau metropolitană, acum acest raport ajunge la aproape 1 la 3 și se va accentua în perioada următoare.

   3. Cum simțiți evoluția pieței imobiliare și a prețurilor locuințelor în perioada următoare și cum estimați că va fi cererea locuințelor vis a vis de ofertă?

Piața rezidențială tinde spre o reechilibrare a raportului între cerere și ofertă, care a fost puternic dezechilibrat de cererea foarte mare pentru locuințe din ultimii 2 ani. Livrările de locuințe au crescut cu un ritm mult mai scăzut, fapt ce a contribuit la creșterea prețurilor. În 2022 ne așteptăm să vedem un nou record în zona de livrări de locuințe, însă trendul descrescător al cererii, început cu luna martie, începe să se resimtă și la nivelul prețurilor, care au încetinit, și ne așteptăm mai degrabă la o stagnare a prețurilor în următoarea perioadă.

Numărul total de apartamente vândute în România, de la începutul anului și până acum, este cu 3% mai mic față de primele 8 luni ale anului trecut și ne așteptăm ca această evoluție să se adâncească, având în vedere că trimestrele 3 și 4 din 2021 au fost foarte puternice.

În țară, cele mai mari scăderi ale ritmului de vânzare se înregistrează în Cluj Napoca și Iași, unde numărul de tranzacții cu apartamente a scăzut cu 15% în primele 8 luni. În Timișoara, vânzările au urmat trendul național, trecând de la o ușoară creștere de 3% în primele 7 luni, la o scădere de 3% în primele 8 luni ale anului.

În București, luna august a marcat prima lună cu mai puține tranzacții raportat la aceeași luna din anul precedent. Astfel, de la o creștere de peste 20% în primele luni ale anului, capitala mai înregistrează o creștere de doar 10% a numărului de tranzacții în primele 8 luni ale anului și este probabil să între în teritoriu negativ unde în trimestrul 4.

4. Care este impactul pandemiei asupra pieței rezidențiale autohtone?

Pandemia a introdus un șoc puternic asupra cererii, ce s-a repetat periodic în diferitele valuri de Covid, iar evoluția din ultimii doi ani a luat forma dinților de fierăstrău. Ecartul dintre cerere și oferta a crescut însă semnificativ, iar această diferența a dus la creșteri de prețuri de două cifre aproape generalizate.

Oferta de locuințe urmează o traiectorie mult mai inelastică, iar trendul crescător se va păstra chiar și când cererea va scădea. În acest an ne așteptăm la un nou record de livrări, însă mult așteptatele scăderi de prețuri nu vor apărea decât în scenariul unui nou șoc de cerere (puțin probabil) sau prin scăderea ecartului între cerere și oferta pe un termen mai îndelungat.

5. Care sunt estimările Colliers privind dezvoltările și inchirierile de birouri din București? Se întorc oamenii la birouri? Dar pentru piața rezidențială?

În prima jumătate a anului au fost livrați doar 36.000 de metri pătrați de spații moderne de birouri. Finalizarea Campus 6.2 de către Skanska (aproape de 19.800 de metri pătrați) și a Țiriac Tower din portofoliul Țiriac Imobiliare (16.500 de metri pătrați) sunt completările majore care au ridicat stocul modern de birouri al Bucureștiului peste nivelul de 3 milioane de metri pătrați. Cum estimarea inițială pentru 2021 a fost de livrare a aproximativ 260.000 de metri pătrați de noi birouri moderne, se anunță o a două jumătate a anului destul de aglomerată, deși unele dintre livrările viitoare ar putea mai degrabă să fie amânate pentru prima parte a lui 2022.

Cererea totală pentru spații de birouri moderne s-a contractat cu aproape 10%, până la 112.000 de metri pătrați, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cererea nouă a fost de aproximativ 38.000 de metri pătrați, în scădere cu 15% la sfârșitul primului semestru și cu 22% față de perioada similară din 2019.

Pentru piața rezidențială, cel mai probabil vom vedea o scădere a numărului de tranzacții. Creșterea prețurilor și creșterea costului finanțării au fost principalii factori ai scăderii ritmului de vânzare, în condițiile în care salariile nu au ținut pasul cu aceste evoluții iar gradul de accesibilitate a locuinței a scăzut. Scăderea cererii va reduce presiunea pe prețuri. Cumpărătorii vor deveni mai atenți la cheltuieli, iar competiția dintre vânzători se va intensifica. Chiar dacă nu se vor întâmpla peste noapte, aceste evoluții vor duce la echilibrarea raportului dintre cerere și oferta pe piața rezidențială.

Un material Investing In Property

viewscnt
Afla mai multe despre
colliers
imobiliar