Prețurile terenurilor din București aproape s-au dublat. Cât costă un metru pătrat de teren, ȋn funcție de zonă

Prețurile terenurilor din București aproape s-au dublat. Cât costă un metru pătrat de teren, ȋn funcție de zonă
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2021

Prețurile terenurilor pretabile pentru dezvoltări de ansambluri rezidențiale sau comerciale, din București, aproape s-au dublat ȋn 2021, față de ȋnceputul pandemiei. Cele mai scumpe zone din Capitală rămân centrul și nordul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

,,Prețurile au crescut substanțial, în 2021, față de anii anteriori. Dacă dezvoltatorii tranzacționau în 2019-2020 un teren pretabil pentru un bloc la 400-600 Euro/mp, în zonele mediene ale Bucureștiului, anul acesta, prețul pentru același lot de teren aproape s-a dublat. În ultima vreme, mulți dezvoltatori imobiliari – atât din zona de rezidențial cât și de retail – au început să caute loturi de teren pentru noi proiecte. Focusul este pe zona centrală, unde unele tranzacții au ajuns și la 4.000 - 5.000 Euro (în Piața Victoriei) sau 5.000 - 6.000 Euro (în Aviatorilor) pentru un metru pătrat de teren”, spune Cristian Nicola, CEO Investpoint.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Din analiza prețurilor terenurilor, în cele mai cerute zone de dezvoltare pe piața rezidențială, au rezultat valori între 400 și 800 Euro, la periferie (Otopeni, Păcii), și 3.500 – 4.500 Euro pentru mp de teren în centrul Capitalei (Piața Victoriei și Aviatorilor).

Prețurile terenurilor din București aproape s-au dublat. Cât costă un metru pătrat de teren, ȋn funcție de zonă

 

Valorile de piață ale terenurilor din București diferă atât pe fiecare zonă a orașului, cât și în funcție de potențialul de dezvoltare al fiecărei parcele. De asemenea – accesul, deschiderea la stradă, tipul străzii din care se face accesul (cu trafic intens sau redus), utilitățile și dezvoltările complementare din proximitate – sunt toate caracteristici care influențează definitoriu prețul la care se va tranzacționa un anumit teren.

Cerere crescută de terenuri pentru dezvoltări rezidențiale și retail, în 2022

Presiunea asupra prețurile terenurilor pretabile pentru dezvoltări de ansambluri rezidențiale (cel puțin 1.000 – 2.000 mp) sau de retail (minim 7.000 – 8.000 mp) vine din tranzacțiile anterioare – ce au securizat mare parte din terenurile cu potențial – și din cererea crescută, datorată ritmului de vânzări alert din 2021.

,,Mulți retaileri și promotori imobiliari au ȋnregistrat profit mai mare, cu care au pornit noi dezvoltări și planuri de viitor.

În principiu, dacă un retailer de talia lui Lidl, Kaufland sau Carrefour ar dori să intre pe piața din România, nu ar avea de unde cumpăra terenuri pentru noi dezvoltări – singurele modalități de a intra ar fi ori prin preluarea unui jucător din piața de retail, ori accesând formate mai mici, ce necesită spații de vânzare sub 1.000 mp. Pe lângă lipsa terenurilor și prețurilor piperate, anul viitor aduce noi provocări – în special pe zona de aprobări și autorizații de construire. Mulți dezvoltatori sunt ținuți în șah de primărie, nefiind clar statusul aplicațiilor multor ansambluri rezidențiale”, completează Cristian Nicola.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Prețurile terenurilor sunt direct influențate de vânzările de apartamente, cât și de aprobările de dezvoltare ale diferitelor zone din București și din județul Ilfov. Astfel, zonele cu dezvoltări accelerate și cu viziune urbanistică setată pe dezvoltarea pe verticală (cum este cazul Popești-Leordeni, Bragadiru sau Chiajna) au cunoscut creșteri mai mari ale prețurilor terenurilor, iar comunele ce se dezvoltă preponderent pe orizontală (Berceni, Domnești, Tunari) au creșteri temperate ale valorilor de piață, pentru mp de teren.    

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
bucuresti
preturi