Proiectul Casa Radio a pierdut 10 milioane euro din valoare într-un an, proprietarul reclamă schimbările politice din România. În proiect au apărut și suspiciuni de corupere a unor oficiali români

Proiectul Casa Radio a pierdut 10 milioane euro din valoare într-un an, proprietarul reclamă schimbările politice din România. În proiect au apărut și suspiciuni de corupere a unor oficiali români
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2018

Proiectul Casa Radio, deținut în proporție de 75% de compania israeliană Plaza Centers și 15% de către statul român, a pierdut anul trecut 10 milioane de euro din valoare, ajungând la 50,4 milioane de euro. Devalorizarea proiectului din România a contribuit la scăderea valorii întregului portofoliu deținut de Plaza Centers, cu peste 70%, de la 263,7 milioane de euro în 2016 la 73,5 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Casa Radio este cel mai mare proiect din portofoliul Plaza Centers, fiind evaluat la finalizare la peste 630 de milioane de euro.

Plaza Centers încearcă de mai mulți ani să transforme proiectul Casa Radio într-un proiect imobiliar multifuncțional, cu 90.000 metri pătrați de retail și spații de petrecere a timpului liber și 127.000 metri pătrați de birouri, complex hotelier, o clădire administrativă și parcare subterană. În total ar urma să fie construiți 467.000 metri pătrați.

Deocamdată, Casa Radio este în stare de degradare din 1990. În proiect, mai este parte și grupul turc Kucuk.

EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară

”În 2018, grupul continuă să avanseze în obținerea permiselor și aprobărilor pentru proiectul Casa Radio din București și explorează oportunități pentru dezvoltarea acestuia. (…) Compania a obținut PUD și PUZ. Ca urmare a crizei financiare și pentru a ne asigura că procesul de dezvoltare este mai bine aliniat condițiilor actuale ale pieței, am inițiat discuții preliminare cu autoritățile în ceea ce privește viitorul proiect. Am notificat oficial autoritățile despre intenția de a redefini anumiți termeni ai parteneriatului public-privat, inclusiv timpii de execuție, structura acestuia”, este scris într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

Plaza Centers consideră însă că proiectul Casa Radio este expus riscului din cauză că este realizat în parteneriat public-privat, iar până acum în România nu a mai fost dezvoltat niciun proiect sub această formă.

”Există riscul ca structura juridică din acest parteneriat să fie contestată în viitor, iar acordarea drepturilor de dezvoltare și exploatare de către Guvernul român către societatea mixtă este mult mai restrictivă decât ne-am așteptat și a dus la imposibilitatea de a obține profiturile de dezvoltare pe care le-am anticipat. Schimbările politice din România au dus la întârzieri în primirea comunicărilor solicitate, a aprobărilor și permiselor de la Guvernul român, care ne pot afecta abilitatea să dezvoltăm și să vindem proiectele de aici”, susțin reprezentanții Plaza Centers.

Plaza Centers mai deține în România două terenuri, la Miercurea Ciuc (36.500 metri pătrați) și Brașov (67.000 metri pătrați), pe care intenționează să le vândă, continuând astfel strategia începută de câțiva ani, de a renunța la proiectele pe care le avea în plan în România. Plaza Centers, deținută de grupul israelian Elbit Imaging, se află în proces de restructurare din 2013.

Trei consultanți imobiliari au venit cu oferte la ANCOM pentru viitorul sediu. Instituția a vrut să cumpere Palatul Telefoanelor, dar tranzacția a eșuat CITEȘTE ȘI Trei consultanți imobiliari au venit cu oferte la ANCOM pentru viitorul sediu. Instituția a vrut să cumpere Palatul Telefoanelor, dar tranzacția a eșuat
Grupul Elbit, listat pe bursa Nasdaq, a fost investigat în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio. Elbit a notificat autoritățile din România și SUA că a descoperit neregulile în 2016 și a inițiat o anchetă internă.
 
Autoritatea americană pentru Reglementarea Pieței de Capital (SEC) a decis că Elbit a încălcat Legea privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), în condițiile în care a plătit, prin intermediul Plaza Centers, milioane de dolari către consultanți terți și agenți de vânzări în legătură cu proiectul Casa Radio și vânzarea unui portofoliu imobiliar mare în SUA. În total, Elbit ar fi efectuat plăți nejutificate de 27 milioane de dolari.

Pe acest fond au fost lansate chiar suspiciuni de corupere a unor oficiali guvernamentali români.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaza centers
casa radio