România, țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe din UE

România, țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 dec 2023

Anul trecut, 69% din populația Uniunii Europene trăia într-o locuință proprietate personală, în timp ce restul de 31% în locuințe închiriate, românii reprezentând cel mai ridicat procent de proprietari de locuințe din blocul comunitar, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepția Germaniei, procentul celor care dețin locuința în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriașilor. În 2022, cel mai ridicat procent de proprietari de locuințe s-a înregistrat în România (94,8% din populație trăia într-o locuință proprietate personală), Slovacia (93%), Croația (91%) și Ungaria (90%). De asemenea, cel mai ridicat procent de chiriași se afla anul trecut în Germania (53%), Austria (49%) și Danemarca (40%). În România, procentul este de 5,2%, scrie Agerpres.

Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale CITEȘTE ȘI Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale

Mărimea spațiului de locuit poate fi măsurată ca numărul mediu de camere per persoană: existau în medie anul trecut 1,6 camere per persoană în UE. În rândul statelor membre UE, cel mai mare număr se înregistra în Malta (2,3 camere per persoană), Luxemburg (2,2 camere per persoană), Belgia, Irlanda și Țările de Jos (toate cu 2,1 camere per persoană), la polul opus fiind Polonia, România și Slovacia (toate cu 1,1 camere per persoană), Letonia și Croația (ambele cu 1,2 camere per persoană).

Condițiile de locuit de măsoară în mai multe moduri. Unul este dacă oamenii locuiesc în locuințe aglomerate. În 2022, în UE 16,8% din populație locuia în astfel de locuințe, față de un nivel de 19,1% în 2010. Cea mai ridicată rată de aglomerare se înregistra anul trecut în Letonia (41,7%), România (40,5%) și Bulgaria (36,2%), iar cea mai scăzută în Cipru (2,2%), Malta (2,8%) și Țările de Jos (2,9%).

Opusul unei locuințe aglomerate este o locuință sub-ocupată, prea mare pentru nevoile celor care locuiesc în ea. Cauza clasică a sub-ocupării sunt vârstnicii sau cuplurile care rămân în locuințele lor după ce copii cresc și pleacă de acasă. În 2022, în UE, o treime din populație (33,6%) trăia într-o locuință sub-ocupată, un procent care în mare parte a rămas stabil din 2010.

Anul trecut, cel mai ridicat procent de locuințe sub-ocupate era în Malta (72,3%), Cipru (70,9%) și Irlanda (67,3%), iar cel mai scăzut în România (7,3%), Letonia (9,4%) și Grecia (11,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
case
romania
proprietari