STUDIU Cum trebuie evaluată corect o locuință

STUDIU Cum trebuie evaluată corect o locuință
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2017

Evaluarea corectă a locuinței este foarte importantă, indiferent dacă proprietarul vrea sau nu să vândă imobilul pe care îl deține, din două motive. În primul rând, proprietarul va cere un preț fundamentat și susținut de opinia unui expert (evaluatorul), iar în al doilea rând, deoarece poate negocia mai aproape de realitate prețul unei chirii sau valoarea unei garanții imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele mai importante aspecte care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuințe sunt amplasarea, accesibilitatea și lichiditatea zonei, arată un studiu realizat de Wizmo.ro și Kiwi Finance. La acestea se adaugă suprafața imobilului, structura, vechimea, valoarea de înlocuire, randamentul, facilitățile zonei, infrastructura și standardul vecinatăților. Alți factori care au un impact deosebit în stabilirea prețului final sunt materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusă sau modul în care a fost exploatată construcția respectivă.

Partea juridică este, de asemenea, un aspect foarte important atunci când este realizat un raport de evaluare. Astfel, în cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziția evaluatorului actele de proprietate și documentația cadastrală. La acestea se adaugă și cartea tehnică a construcției și certificatul energetic.

Tranzacție pe piața imobiliară. Iulian Dascălu a vândut 50% din acțiunile grupului Iulius către Atterbury Europe CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața imobiliară. Iulian Dascălu a vândut 50% din acțiunile grupului Iulius către Atterbury Europe

Aspectul locuinței este un alt element extrem de important. Aceasta trebuie să fie igienizată, iar investiții minore precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot avea un aport substanțial în stabilirea unui preț favorabil.

"Pentru a determina valoarea unei locuințe, un evaluator va ține cont de zonă, amplasament și vecinătăți. O școală sau un hipermarket aflate în vecinătate pot ridica în mod considerabil prețul”, a spus Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

viewscnt
Afla mai multe despre
evaluare imobiliara
wizmo.ro
kiwi finance