TeraPlast identifică prezumtive fraude la divizia TeraSteel, vândută luna trecută gigantului irlandez Kingspan

TeraPlast identifică prezumtive fraude la divizia TeraSteel, vândută luna trecută gigantului irlandez Kingspan
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 aug 2020

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a notificat bursa asupra unor posibile nereguli la divizia TeraSteel.  2 angajați au fost dați afară, iar TeraSteel a formulat plângere penală. Este un scandal care apare la doar o lună după ce TeraPlast a vândut TeraSteel, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest către Kingspan Group, producător irlandez de materiale de construcție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

O divizie de business care a făcut obiectul unei tranzacții de aproximativ 100 milioane de dolari este și protagonista unui scandal al unei prezumtive fraude. Grupul TeraPlast a notificat investitorii de pe bursă că în cadrul unor verificări interne au apărut suspiciuni cu privire la existența unor fapte nelegale la filiala TeraSteel România.

„Urmare a acestor suspiciuni au fost intreprinse toate măsurile necesare pentru încetarea activității frauduloase și pentru recuperarea eventualelor prejudicii inregistrate de TeraSteel”, spune grupul TeraPlast în raprtarea către BVB „Au încetat raporturile de munca cu 2 angajați implicați și TeraSteel a formulat plângere penală, urmând să facă uz de toate mijloacele procesuale disponibile pentru recuperarea prejudiciilor. Compania va colabora transparent cu organele de cercetare penală care sunt singurele în măsură să determine toate entitățile responsabile și nivelul de implicare al acestora astfel încât demersurile TeraSteel de recuperare a prejudiciilor să fie eficiente.”

DECIZIE Consultanții în construcții se aleg cu noi obligații și amenzi. Mulți specialiști lucrează fără drept CITEȘTE ȘI DECIZIE Consultanții în construcții se aleg cu noi obligații și amenzi. Mulți specialiști lucrează fără drept

Eventualele nereguli au fost identificate la divizia vândută către gigantul irlandez Kingspăan nu mai departe de luna trecută. Tranzacția vizează întreaga participație a TeraPlast SA (compania-mamă a Grupului TeraPlast) în subsidiarele TeraSteel, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest. Sunt vândute astfel liniile de business ale TeraPlast privind producția panourilor sandwich, a structurilor metalice de acoperiș și a altor accesorii metalice.

Valoarea diviziei vândute este estimată la 410 milioane lei, prețul final urmând să fie stabilit prin ajustarea acestei valori cu datoriile nete și capitalul de lucru, în baza unei formule agreate. Divizia Steel a generat 578 milioane de lei din cifra de afaceri consolidată a Grupului TeraPlast în 2019 și a contribuit cu peste 50 milioane de lei la EBITDA Grupului. Acționarul principal al Teraplast este Dorel Goia (46,8% din acțiuni). Printre acționari este și NN Pensii, cu o participație de 10,9%.

Dorel Goia a fost premiat de Profit.ro la Gala 2017.

EXCLUSIV Sorin Crețeanu, prima ieșire în presă: Revine pe piața imobiliară cu un proiect exclusivist CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Crețeanu, prima ieșire în presă: Revine pe piața imobiliară cu un proiect exclusivist

Grupul irlandez Kingspan are peste 130 de fabrici în circa 60 de țări din întreaga lume, fiind una dintre cele mai mari companii de profil. Grupul irlandez este lider mondial în izolări de înaltă performanță și în anveloparea de clădiri, fiind listat la Euronext Dublin și la Bursa de Valori din Londra.

În 2015, Kingpspan a semnat o altă tranzacție cu efecte și în România, preluând atunci compania belgiană Joris Ide, care controla producătorul de materiale de construcții Megaprofil din Buziaș (județul Timiș).

EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcții. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling și TeraPlast Ungaria.

Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA - este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relația cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10.

Wetterbest este al doilea cel mai mare producător de pe piața de țiglă metalică din România, atât cantitativ, cât și valoric. În prezent, producția se realizează pe 40 de linii automate de producție și ambalare în trei locații-Băicoi (Prahova), Podari (Dolj) și Sărățel (Bistrița Năsăud).

La începutul anului, Wetterbest a preluat Cortina WTB, producător și distribuitor de țiglă metalică din zona Olteniei.

Investiția din Serbia a fost realizată în vara anului 2017, Teraplast achiziționând atunci producătorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia, pentru 4,3 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
terasteel
kingspan