Terenurile deținute de Municipiul București, pe care există construcții cu alt proprietar, vor putea fi cumpărate

Terenurile deținute de Municipiul București, pe care există construcții cu alt proprietar, vor putea fi cumpărate
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2023

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu propune un proiect care reglementează situația terenurilor aflate în proprietatea privată a Municipiului București, dar care sunt ocupate de construcții având alt proprietar.

Bujduveanu precizează, pe Facebook, că în prezent Primăria Capitalei deține aceste terenuri, dar că ele nu pot fi valorificate și nici utilizate pentru proiecte de utilitate publică. El menționează că prin vânzarea terenurilor s-ar obține venituri noi la bugetul PMB. Proiectul nu vizează terenurile ocupate de construcții dobândite în baza Legii 61/1990, Legii 85/1992, Legii 112/1995, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Pe 17 decembrie, 26 de televiziune, 26 de ani de Prima TV CITEȘTE ȘI Pe 17 decembrie, 26 de televiziune, 26 de ani de Prima TV
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Legea nu permite concesionarea sau închirierea acestor terenuri ocupate, iar singura modalitate de valorificare este vânzarea prin negociere directă. Acești proprietari dețin construcțiile în baza unor sentințe judecătorești definitive, contracte de vânzare - cumpărare, încheiate cu fostele societăți comerciale cu capital majoritar de stat și alte situații. (...) Practic, prin acest demers urmărim deblocarea situației actuale în care atât Primăria Municipiului București, cât și proprietarul nu pot dispune de teren sau de construcție. În acest moment, Municipiul București nu percepe o taxă de utilizare pentru terenurile în cauză", scrie Bujduveanu.

Potrivit proiectului, supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, se aprobă regulamentul privind procedura de vânzare, prin negociere directă, a terenurilor aflate în proprietatea privată a Municipiului București, conform art. 364 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Vânzarea se va face în baza unui contract de vânzare, autentificat notarial, iar sumele obținute din vânzarea terenurilor, proprietate privată a Municipiului București, se fac integral venit la bugetul local.

Taxele ocazionate de autentificarea contractului de vânzare la notar și efectuarea operațiunilor de publicitate imobiliară vor fi suportate de către cumpărător. De asemenea, cumpărătorul va suporta cheltuielile ocazionate de documentația cadastrală pentru terenurile care nu sunt înscrise în cartea funciară.

Nu vor putea fi vândute: terenurile care constituie obiectul cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate al foștilor proprietari; terenurile care fac obiectul unor litigii; terenurile afectate de rețele tehnico-edilitare; terenurile care sunt prevăzute cu regim special sau sunt încadrate ca spații verzi.

EXCLUSIV DOCUMENT - Guvernul a schimbat semnificativ ordonanța cu măsuri fiscale. Noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT - Guvernul a schimbat semnificativ ordonanța cu măsuri fiscale. Noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili

Conform proiectului, inițiativa vânzării o are Consiliul General al Capitalei, care se exprimă prin hotărâre, după determinarea situației juridice a terenului, precum și orice altă persoană fizică sau juridică care deține în proprietate una sau mai multe construcții edificate pe terenurile aflate în proprietatea privată a Municipiului București.

Prețul minim de vânzare va fi stabilit de valoarea cea mai mare dintre prețul de piață determinat prin raportul de evaluare întocmit de evaluatori autorizați și valoarea de inventar a terenului. În termen de 60 de zile de la aprobarea regulamentului se va înființa Comisia de vânzare, componența acesteia fiind aprobată prin dispoziție de primar.

Conform referatului de aprobare, la nivelul PMB sunt înregistrate mai multe cerere care au ca obiect concesionarea/vânzarea terenurilor aflate în domeniul privat al Municipiului București aferente construcțiilor deținute în proprietate de către solicitanți.

"Petenții în cauză au devenit proprietarii acestor imobile/construcții în baza unor sentințe judecătorești definitive, contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu fostele societăți comerciale cu capital majoritar de stat. La momentul perfectării contractelor de vânzare-cumpărare terenurile aferente construcțiilor vândute au fost date în folosință, deoarece societățile nu aveau obținute certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra acestora conform HG nr. 834/1991, privind stabilirea și evaluarea unor terenuri deținute de societăți comerciale cu capital de stat", se arată în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
stelian bujduveanu
teren